De wodkakruikjes van Ameland

HOLLUM – Verschillende malen hebben we op deze website bericht over wodkakruikjes die op het strand, meestal voorbij Buren, worden gevonden. Lourens Zwart uit Hengelo las dat ook en hij stuurt een verhaal over twee kruikjes die bij hem in de vensterbank staan. Trouwens, wie serieus interesse heeft in de kruikjes mag via dit persbureau contact opnemen met Lourens Zwart. Stuur in dat geval een bericht via CONTACT.

“Ik zag net uw artikel uit 2011 (23 september)” over de wodkakruiken,” begint Zwart. “Met uw oproep om meer informatie. Ik kan daar wellicht iets over melden.

In de jaren 50 was mijn vader politieagent op Ameland (politie Zwart) en zo nu en dan met harde wind uit een bepaalde hoek kwamen dergelijke kruikjes op het strand aan.

Mijn vader had er ook twee, waarvan één nog dicht was. Omdat de kurk wat aangetast was heeft hij die verzegeld met zegelwas en ze bevat nu nog steeds vloeistof. De kruikjes staan bij ons in de vensterbank.

Mijn vader had navraag gedaan bij een aantal mensen en hij heeft van een der ouderen (ik meen van de beheerder van de begraafplaats) een kopie mogen maken van een gedicht dat over deze gebeurtenis is geschreven na de ramp.

De wodkakruiken komen uit een zeilschip genaamd ‘Fides’ dat, zo ik begrijp, handelswaar vervoerde tussen Engeland en Denemarken.

De kapitein heette J.E. Krag. En het verging op Ameland in het jaar 1852.

In het gedicht blijkt dat toen nogal vrijelijk werd omgesprongen met het gevonden materiaal. Het is wel grappig opgetekend door de schrijver.

Ik vind het zeker wonderlijk dat nu na ruim 160 jaar nog steeds kruikjes aanlanden. Ik kan me niet indenken trouwens dat de wodka nog lekker smaakt.”

Het gedicht leest in kolommen. Om de tekst leesbaar te houden op het beeldscherm is elk blad in twee delen geknipt, zodat het eerste deel de linker kolom van foto 2 is en het vervolg de linker kolom van foto 3. Daarna volgt de rechter kolom van foto 2 en de rechter kolom van foto 3 en zo verder.

⇒ meer lezen over wodkakruikjes? Tik dan WODKA in bij ZOEKEN

⇒ hinderen de verwijspijltjes u bij het lezen van het gedicht, kijk dan even hier

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *