De Stelp financierde Pasana

HOLLUM – In de Leeuwarder Courant staat in de krant van 23 januari een achtergrondverhaal van Tim Fierant en Rutger van der Meij over De val van De Sionsberg. De twee journalisten spraken met betrokkenen rond de Sionsberg, Nij Smellinghe en het faillissement. Ook bestudeerden ze tientallen documenten die ze op basis van de Wet Openbaar Bstuur hebben opgevraagd bij de gemeente Dongeradeel, de provincie Fryslân, De Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid. Het beschrijft De Sionsberg vanaf het moment dat het onder verscherpt toezicht kwam tot en met de ontwikkelingen in juli 2014. Het vervolg staat komende zaterdag in de krant. De Stelp wordt er niet met name in genoemd, maar het artikel gaat ook over dit verzorgingscentrum op Ameland.

Leeggezogen

De Sionsberg zat samen met verpleeg- en verzorgingshuizen sinds 2007 in Zorggroep Pasana. De Stelp op Ameland was een van die verzorgingshuizen. Met de verpleeghuis-bv ging het financieel goed, in tegenstelling tot de financiële situatie rond De Sionsberg. Het ging met de ouderenzorg zo goed, dat de winst jarenlang werd gebruikt om de tekorten bij het ziekenhuis in Dokkum aan te zuiveren. 

Toekomst

De ouderenzorg, die na het faillissement van Pasana door KwadrantGroep werd overgenomen, draait nog steeds onder de naam Pasana Ouderenzorg. Over De Stelp zegt Kwadrant in de eenmalige uitgave van Pasana Ouderenzorg 'Fierder': "Op Ameland zijn we bezig om samen met de bevolking en andere zorgverleners een houdbare en duurzame ouderenzorg op het eiland te bewerkstelligen. Ameland kan een proeftuin worden dat als voorbeeld kan dienen voor de rest van de provincie."

Onderhoud

Over de locaties waar veel onderhoud nodig is, zoals De Stelp, Spiker en Talma Hoeve, zegt 'Fierder': "Daarin gaan we keuzes maken, wetende dat veel ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijeven wonen."

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *