De Sionsberg ruim binnen de norm voor borstoperaties

DOKKUM – Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum scoort in 2008 ruim binnen de gestelde norm voor borstbesparende operaties. Eerder deze week was ophef ontstaan, omdat in 2007 een te groot aantal patiënten een tweede borstbesparende operatie moest ondergaan bij borstkanker. Uit de cijfers voor 2008 blijkt dat De Sionsberg bij slechts 6,25% van de borstbesparende operaties een reresectie (tweede operatie) uit moest voeren.

Het Algemeen Dagblad publiceerde afgelopen weekend een ziekenhuizen top 100, waarin De Sionsberg de voorlaatste plaats innam. In een eerste reactie gaven de medisch manager Maurice van Hillo en interim-bestuurder Einte Elsinga aan dat de cijfers voor 2008 heel anders zouden zijn. Na bestudering van de cijfers blijkt dat de Dokkumer chirurgen in 2008 in 6,25% van de gevallen een heroperatie uitvoerden, dat is ruim binnen de norm van 10%.

Al sinds enkele jaren beschikt De Sionsberg over een mamma-poli. Eind 2007 is de vakgroep heelkunde uitgebreid met twee nieuwe vrouwelijke chirurgen, die zich nu ook bezighouden met deze mamma-poli. Op deze poli worden patiënten binnen een week gezien en volgt snel een diagnose. Na de diagnose wordt er, indien noodzakelijk, binnen twee weken geopereerd. Sinds de uitbreiding van de vakgroep is het aantal patiënten op de mamma-poli fors gestegen. Kirsten Blaauwendraat, één van de nieuwe chirurgen, benadrukt dat de kwaliteit van de operaties altijd al goed was. “Ook in het verleden werkten we volgens de richtlijnen. In alle gevallen zijn de patiënten goed behandeld. In 2007, het jaar waar het AD over publiceerde, hebben wij maar weinig patiënten gehad die voor een borstbesparende operatie in aanmerking kwamen. Als er dan een enkele patiënt een heroperatie moet ondergaan, lijkt dat in percentage veel, absoluut is dat getal echter zeer laag. Bij alle patiënten die in 2007 een reresectie moesten ondergaan, was er geen sprake van achtergebleven tumorweefsel, maar van voorstadia van kanker die bij toeval in het omliggende weefsel werden ontdekt. Dat is helaas moeilijk te voorzien. Mensen die hier in het verleden zijn geopereerd, hoeven zich absoluut geen zorgen te maken over de kwaliteit van de operatie.”

Vanzelfsprekend zijn de chirurgen erg blij met de resultaten van de mamma-poli in 2008. “Met het percentage van 6,25% horen we bij de betere ziekenhuizen, daar zijn we uiteraard erg blij mee. We streven er naar om het percentage nog verder te verlagen, want ook als klein ziekenhuis bieden we een hoge kwaliteit van zorg.”

Bron: De Sionsberg

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *