De Recycle Boulevard

LEEUWARDEN – Op vrijdag 8 februari 2019 lanceren kringloopwinkel stichting Omrin Estafette en polyvalent designer Louise Cohen The Upcycle Collection. Een bijzondere interieurcollectie van uitsluitend afval en overschot, vervaardigd door vrijwilligers en studenten uit de winkels van Omrin Estafette in Friesland. Het officiële openingsprogramma wordt onder andere ingevuld door Sander de Rouwe (gedeputeerde Provincie Fryslân) en start om 10.00 uur in de Recycle Boulevard in Leeuwarden.

Wat gebeurt er als een duurzame designer vrij spel krijgt in één van de grootste en meest innovatieve kringloopwinkels van Nederland?

Een designfamilie van ongewenste kringloop eenlingen

The Upcycle Collection bestaat uit alle items die je tegen kunt komen in een interieur. Van borden tot bestek, van glas tot wandversieringen en gordijnen, van tafels en stoelen tot kastenwanden, lampen en tapijten. Door één designelement toe te voegen als verbindende factor wordt afval weer woest aantrekkelijk. Verschillende kleurcomposities maken dat elk enkel stuk zijn eigen karakter behoudt en tegelijkertijd onderdeel is van een kleurfamilie. Deze families en andere items uit de collectie hebben ook onderling verbinding met elkaar.

Duurzame samenwerking

Stichting Omrin Estafette en designer Louise Cohen werken voor deze collectie samen. Cohen heeft 15 jaar geleden een analyse gemaakt van diverse kringloopketens in Nederland, waaronder van kringloop Omrin Estafette. In 2015 heeft zij besloten voor haar nieuwe ontwerpen geen nieuwe materialen meer te gebruiken. Omrin Estafette is een stichting zonder winstoogmerk. De winst van deze stichting zit hem in de kansen die de vrijwilligers worden geboden en die door hen worden aangegrepen én elke kilo afval die wordt bespaard. Een gouden combinatie.

Een nieuwe vorm van verantwoorde (massa)productie

Omrin Estafette heeft net als Louise Cohen’s als missie het voorkomen van afval en met The Upcycle Collection zijn ze in de Recycle Boulevard hun gedeelde visie aan het verwezenlijken. Alleen al in het eerste jaar hopen zij een extra reductie van 25.000 kilo afval te kunnen realiseren bovenop de al bestaande initiatieven! Daarnaast biedt de bijzondere manier vanproduceren 20 werkervaringsplekken en de mogelijkheid om talenten en vaardigheden te ontwikkelen binnen een veilige en sociale omgeving.

Van afdankers naar hebbedingen

Circulair bouwen heeft de toekomst. Van afdankers naar hebbedingen sluit daar bij aan en wordt exclusief op maat aangeboden aan architecten en interieurdesigners om interieurs en projecten van een totaalinrichting te kunnen voorzien. Deze collectie maakt betaalbaar en duurzaam inrichten mogelijk. Ook zijn kleine oplagen in de winkel te koop. Van afdankers naar hebbedingen wordt momenteel gemaakt uit het afval van in totaal 9 kringloopwinkels in Friesland. Overschot en afgekeurde goederen die niet de winkel in kunnen en waar ook de vrijwilligers van Estafette niet direct een nieuwe toepassing voor kunnen bedenken worden zo toch gebruikt. De ambitie is om het concept van deze collectie te kunnen doorgeven aan andere kringloopwinkels in Nederland en wie weet ook wereldwijd. De subsidies van stichting DOEN en het Iepen Mienskip Fonds en de MidnightWalk hebben het concept vleugels gegeven.

De officiële opening voor genodigden is op vrijdag 8 februari. Vanaf zaterdag 9 februari is de collectie voor het publiek te bekijken in de showroom in de Recycle Boulevard (Voltastraat 11) in Leeuwarden. Meer weten? Check www.theupcyclecollection.nl voor meer informatie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *