De Nieuwe Stelp stap dichterbij

BALLUM – De Nieuwe Stelp, het complex voor ouderenhuisvesting op Ameland, is een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad heeft maandagavond 23 november ingestemd met een voorbereidingskrediet van 875.000 euro voor de ontwerpfase. Gemeente Ameland en zorgaanbieder KwadrantGroep tekenen deze week de samenwerkingsovereenkomst.

Het woonzorgcentrum De Stelp in Hollum is verouderd en gemeente Ameland worstelt al zestien jaar met plannen voor een nieuw centrum voor ouderenzorg. Het project, dat de werktitel De Nieuwe Stelp kreeg, gaat bijna 14 miljoen euro gaat kosten en is in de laatste plannen van gemeente en Kwadrant gesitueerd aan de rand van het dorp Hollum, bij het sportcomplex en het gebouw waar peuterspeelplaats, kinderopvang en sociaal cultureel werk verenigd zijn. Het oude gebouw wordt dan afgebroken. De ruimte zou dan benut kunnen worden voor sociale woningbouw.

Van alle raadsleden had Jeroen de Jong van CDA de meeste bezwaren. Zijn fractie is bang dat de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente aangaat met Kwadrant juridische borging mist, maar wethouder Piet IJnsen verzekert hem dat wat gemeente en Kwadrant morgen of overmorgen gaan tekenen bindend is als een koopcontract van een huis. Jeppe Groenewold van de VVD kan wel meevoelen met zijn CDA-collega. Groenewold maakt zich zorgen dat Kwadrant weliswaar de zorg biedt en straks het nieuwe zorgcentrum voor minimaal 20 jaar gaat huren, maar verder alle financiële risico’s bij de gemeente laat. “Maar de ouderenzorg moet wel geregeld,” is zijn slotconclusie en daarom stemt ook hij, net als alle raadsleden, voor het voorbereidingskrediet. Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland zit ook in over het geld, maar vindt dat er belangrijkere zaken spelen. De investering is groot te noemen, maar Ameland staat voor een keuze die bepalend is in wat voor samenleving ze in de toekomst wil leven. De keuze is zorg voor ouderen op het eigen eiland of noodgedwongen vertrek van zorgbehoevende ouderen naar een centrum op het vasteland. Marinus is daar met alle raadsleden eensgezind over: de ouderenzorg hoort op het eiland.

Met dit voorbereidingskrediet duikt De Nieuwe Stelp verder in de ontwerpfase. Er komt in de naaste toekomst nog eens een "go or no go moment", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. Als het project volgens planning doorrolt, kan er in tweede helft van 2023 met de bouw worden begonnen en kunnen de ouderen er in 2025 intrekken. De huidige bewoners van De Stelp hebben dan voorrang.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *