De Hoop zingt Zuiderzeeballade

ENKHUIZEN – Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft vandaag op bijzondere wijze de nieuwe tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee geopend. Na het welkomstwoord van algemeen directeur Stephan Warnik werd de Zuiderzeeballade remix 2012 getoond. In dit filmpje, hieronder te zien, brengen negen burgemeesters dit bekende lied ten gehore. Een van de negen is Albert de Hoop, die dapper zingt, maar zich vergist in de tekst. “Is dat nog van voor de oorlog” moet  “Is dat nog van voor de polder” zijn.

Na het openingslied kregen genodigden de kans de tentoonstelling met schilderijen, meubels, kleding, gereedschappen, foto’s, films, geluidsfragmenten en design te bezichtigen. Deze bracht hen langs twaalf bijzondere plekken aan de oever van de vroegere binnenzee zoals Volendam, Urk en Ameland. De aanwezigen zongen de karaoke-versie van de Zuiderzeeballade, speelden de derby tussen VV IJsselmeervogels en SV Spakenburg na op de voetbaltafel en deden aan het einde van de reis mee aan De grote Zuiderzeequiz.

Speciale actie openingsweekend

Bezoekers die tijdens het openingsweekend van 13 en 14 oktober een beschreven ansichtkaart van hun woonplaats meenemen, krijgen een verrassing bij de kassa. Deze kaart kunnen zij op de Groeten uit… muur aan het begin van de tentoonstelling ophangen. Zes zalen tonen vervolgens de manier waarop mensen woonden, werkten en samenleefden in de verschillende Zuiderzeeplaatsen.

Knutselen en luisteren

Ook organiseert het museum dit weekend speciale activiteiten. Zaterdag mogen bezoekers van 10.00 tot 17.00 uur een bouwplaat van een woonhuis uit Zaandijk in elkaar knutselen. Vrijwilligers van Tapijtmuseum Genemuiden demonstreren hoe biezen- en kokosmatten gemaakt worden. Van 11.30 tot 16.00 uur is er ook een workshop wildbreien en broche haken. Op zondag kun je naast het knutselen van 10.30 tot 17.00 uur genieten van spannende voorleesverhalen over de Zuiderzee. Verder kunnen bezoekers onder begeleiding van een mandenmaakster visjes vlechten.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *