De Hollandsche Molen richt Jongerenfonds Molens op

AMSTERDAM – De Hollandsche Molen gaat een Jongerenfonds Molens oprichten. Met dit fonds geeft de landelijke molenvereniging jonge mensen de kans zich actief voor molens én molenbehoud in te zetten. “Hoe zij dat willen doen, mogen ze zelf bepalen. Het is een fonds vóór en dóór jongeren. Dus kom maar op met ideeën!”, zei directeur Nicole Bakker op 4 november tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2019 aan de vereniging in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De helft van het totale geldbedrag van 150.000 euro dat aan de prijs is verbonden is bestemd voor dit doel. 

Met de andere helft wordt het Molenambachtfonds opgericht. De vereniging wil met dit fonds initiatieven stimuleren, gericht op het ontwikkelen van ambachten die direct of indirect met molens en molenbehoud te maken hebben.

Jongerenfonds Molens

De Hollandsche Molen stelt dat als meer jongeren als molenaar, molengids, klusser of bestuurslid actief zijn, dit een bewijs is dat molens ook in de toekomst midden in de samenleving staan. Door de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf te leggen, verwacht de vereniging dat er meer activiteiten worden georganiseerd met een vernieuwend karakter. Daarmee gaan molens letterlijk met hun tijd mee. Een speciale jongerencommissie beslist over de aanvragen bij dit fonds.

Molenambachtfonds

Ook de ambachten rond het molenbehoud dienen zich volgens de vereniging eigentijds te ontwikkelen. In eerste instantie het molenaarsambacht, dat sinds 2017 op de UNESCO-lijst van het immaterieel erfgoed staat. Tegelijkertijd is het behoud van het vakmanschap van molenmakers, roedenmakers, smeden, rietdekkers essentieel voor de toekomst. Met deze prijs wil De Hollandsche Molen mensen belonen die ideeën op dit terrein ontwikkelen. De vereniging draagt jaarlijks een kandidaat voor bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *