De Anekdotejager 19

Geplaatst op: 02 mei 2009 - Categorie: Alles & Algemeen

Burekermis 1973 Foto Henk RuijghBurekermis 1973 Foto Henk RuijghBurekermis 1973 Foto Henk RuijghBurekermis 1973 Foto Henk Ruijgh

Henk Ruijgh (69) kwam in 1945 voor het eerst op Ameland. Zijn vader is Amelander van geboorte en opgegroeid bij de vuurtoren waar grootvader Ruijgh vuurtorenwachter was. Henk Ruijgh woont in Bergum en heeft vanwege zijn werk twee jaar op het eiland gewoond. Hij komt er nog regelmatig en wil er wel weer gaan wonen als hij een betaalbaar huis kan vinden. Ruijgh is de anekdotejager van De digitale Krant van Ameland. Lees hier de vorige Anekdotejager.

WONEN OP AMELAND (19)
door Henk Ruijgh

Naast soms verdrietige situaties waren er ook veel prettige ervaringen. Daarover heb ik in de vorige afleveringen geschreven. Over dorpsfeesten die wij hebben mogen meemaken heeft u nog niets kunnen lezen. Ik begin daarom met de Burekermis. Buren was tenslotte onze thuishaven. De Burekermis werd en wordt nog ieder jaar in de maand oktober georganiseerd. Een traditie die in veel dorpen wordt voortgezet, zowel op de eilanden als aan de wal. Hoe het ooit is ontstaan weet ik niet. Je zou kunnen denken aan “nog even de bloemetjes buiten zetten voor de lange winter die er aan komt,” maar ook zou het kunnen dat de bevolking in het najaar eindelijk tijd had. Immers de schuren waren gevuld met hooi, de oogst was binnen de drukke tijd op het land was over.
In de tijd dat wij er woonden werd er gefeest in de schuur van Hendrik Metz. Tegenwoordig wordt er een grote tent geplaatst op een stuk weiland.

Met een feestavond als afsluiting van dit dorpsfeest dat uitgebreid werd gevierd tot in de vroege uurtjes, werden er ook spelletjes georganiseerd voor jong en oud. Als ik mij goed herinner werden deze gehouden op een stuk weiland aan de Kooiweg.
Eén spel zal mij altijd bijblijven en dat was het biggen vangen. Toen mocht het nog maar tegenwoordig is het op advies van de dierenbeschermingsorganisaties door de overheid verboden.
In een door hekwerk of gaas afgezet stuk land werden één of twee biggen losgelaten. Deelnemers aan dit spel moesten de biggen vangen. Ik weet niet of de biggen toen ingesmeerd waren met zeep,want dat gebeurde ook wel eens.

Ik kan me nog herinneren dat er twee dames die in Buren woonden aan dit spel meededen. Ze hadden de bijnaam ‘barrekiet’. Ik weet niet of dit nu een scheldnaam was of niet maar ik kende ze niet anders dan onder die naam.


>>>lees hier De Anekdotejager 18

Relevante dossiers: Hart van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?