De Anekdotejager 13

Henk Ruijgh (68) kwam in 1945 voor het eerst op Ameland. Zijn vader is Amelander van geboorte en opgegroeid bij de vuurtoren waar grootvader Ruijgh vuurtorenwachter was. Henk Ruijgh woont in Bergum en heeft vanwege zijn werk twee jaar op het eiland gewoond. Hij komt er nog regelmatig en wil er wel weer gaan wonen als hij een betaalbaar huis kan vinden. Ruijgh is de anekdotejager van De digitale Krant van Ameland. (De delen 1 t/m 12 zijn te lezen in de papieren Krant van Ameland nummer 2 t/m 23)

WONEN OP AMELAND (13)
door Henk Ruijgh

Het was nog volop hooitijd en dus was ik, als ik tenminste vrij was, mee naar het land om hooi te laden.
Ik had inmiddels een gebruikte brommer gekocht, niet zo’n damesbrommer maar één met een tank voorop.
Een paar man stonden op de wagen en een paar man voerden pakken hooi aan. Zo gingen we het land op en neer en dat ging in mijn beleving snel. In de hooitijd had iedereen haast om het spul binnen te krijgen.
Als je die tijd vergelijkt met nu is het bijna niet voor te stellen. Een tractor, heel vaak van het merk Mac Cormick, met betrekkelijk weinig vermogen met een maaibalk waar het gras mee gemaaid werd. De boeren hadden wel tweemaal zolang werk met het maaien als nu. Daarna moesten ze nog schudden en als dat klaar was werd het geperst of gekuild. Maar dat is verleden tijd. Als we met elkaar weer een wagen vol hadden geladen ging het huiswaarts en kon het lossen beginnen om daarna de volgende lading te halen.
Ik had mijn lesje geleerd om bovenop de geladen wagen te zitten en reed er mooi achteraan op mijn brommertje.
Zo gebeurde het ook een keer dat we met twee volle wagens over de Kooiweg reden en er een pak hooi van de wagen viel. Niemand van de aanwezigen had het in de gaten. Ik zag het echter gebeuren en wou dat pak hooi beslist mee naar huis hebben. Ik stopte en kreeg met veel moeite het pak hooi voor me op de tank van de brommer en zo reed ik met een slakkengangetje richting Strandweg 16 in Buren. Ik heb het gehaald maar vraag niet hoe.

>>>De Anekdotejagers 1 tot en met 12 vindt u in de papieren Krant van Ameland. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de uitgever.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *