Dag van de Duinen 2024: Klimaatverandering en biodiversiteit

Zaterdag 29 juni is het de Dag van de Duinen. Tijdens de Dag van de Duinen vraagt Stichting Duinbehoud aandacht voor de schoonheid, en de kwetsbaarheid, van de duinen. De signalen worden duidelijker: het klimaat verandert wereldwijd, dus Nederland. De gemiddelde temperatuur stijgt, de lente komt eerder het land in, zomers worden langer en we zien meer perioden met zware regenval.

Temperatuur stijgt

De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland is gestegen van circa 9 graden in de eerste helft van de 20e eeuw naar circa 11 graden in de laatste 10 jaar. De natuur reageert hierop. Soorten gaan op zoek naar nieuwe leefgebieden en schuiven op naar het noorden. Een voorbeeld daarvan is de toename van het aantal zilverreigers in Nederland.

Gevolgen van klimaatverandering voor natuur

Ter ere van de Dag van de Duinen organiseert Stichting Duinbehoud op vrijdag 28 juni een inhoudelijke bijeenkomst over klimaatverandering en het effect op de duinen. Marc Janssen, directeur Stichting Duinbehoud, zal de actuele stand van de klimaatverandering toelichten en wat dit betekent voor de natuur in de duinen. Besproken worden de gevolgen van de verdere stijging van de temperatuur, grotere regenval in de wintermaanden, drogere zomers, zoals de migratie van planten en dieren. We moeten de inrichting van natuurgebieden en het natuurbeheer in de duinen aanpassen, maar hoe?.

Panelleden Vincent Kalkman (Naturalis Biodiversity Centre), Jeroen Groenendijk (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland) en Anton van Haperen (Stichting Duinbehoud) geven een toelichting op de gevolgen van klimaatverandering voor de migratie van planten en dieren, de biodiversiteit, de noodzaak voor ecologische verbindingen en de aanpassing van het natuurbeheer in de duinen. De bijeenkomst Dag van de Duinen is op vrijdag 28 juni van 9.30 tot 12.30 uur op de Pier van Scheveningen. Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar esther@duinbehoud.nl

Ga mee op excursie met een ware duinkenner

Tijdens de Dag van de Duinen op zaterdag 29 juni organiseert Stichting Duinbehoud gratis excursies langs de Nederlandse kust. Neem deel aan een bijzondere excursie. Je gaat op pad met een echte duinkenner en ontdekt tijdens je wandeling allerlei planten en dieren in de duinen. Een super leerzame en leuke ervaring, gegarandeerd!

Aanmelden doe je hier: www.duinbehoud.nl/excursies

Foto (C): Nico van Kappel

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 810

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *