“Dag Sinterklaasje, dahag, dahag, Zwarte Piet”

HOLLUM – Het is 5 december, de dag dat Sinterklaas afscheid neemt van Ameland. Eerst bezoekt de Sint met zijn Pieten nog een paar scholen en dan, om ongeveer kwart voor drie, klimt hij op het schoolplein aan de Schoolstraat in Hollum, voor De Schakel, op zijn paard. Ondertussen speelt muziekkorps Forza Musica een paar sinterklaasliedjes. Het is de opmaat van de rondgang door Hollum, waar in de loop der jaren een aantal aardige tradities zijn binnengeslopen. Zo rijdt de Sint altijd langs zorgcentrum De Stelp om de bewoners daar toe te zwaaien. Ook is het zo langzamerhand de gewoonte dat de Sint het paard met losse handen ment. Hij heeft het goed in de kuiten, de oude baas. De derde traditie is een ondeugende: op het pleintje voor bakkerij P.J. de Boer krijgt Sinterklaas een borreltje aangeboden en de bisschop gooit dat jaarijks met veel genoegen achterover. Of de Zwarte Pieten delen in deze guilty pleasure wordt op straat niet helemaal duidelijk, maar wat er achter de schermen gebeurt blijft voor het volk verborgen. De Pieten moeten natuurlijk wel scherp blijven, want de dag is nog lang en de terugreis via veer- en stoomboot moet worden voorbereid en aangegaan.

Mochten zich bijzonderheden tijdens de rondgang door Hollum voordoen, dan leest u dat later in de middag, uiterlijk voor 5 uur, op deze site. Misschien komt er zelfs wel weer een filmpje bij. We zullen zien.

Nu eerst maar even oefenen op het "Dag Sinterklaasje, dahag, dahag, dahag, Zwarte Piet."

  • start uittocht Sinterklaas
  • ongeveer 14.45 uur
  • Schoolstraat Hollum


→ En ja er kwam een filmpje. Bekijk maar welke tradities ook in 2018 zijn gevolgd.

⇒ lees hier meer over Sinterklaas op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *