CTB nu ook voor doorstroomevenementen

DEN HAAG – Met het oplopen van de coronabesmettingen zijn er door het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd. Er zijn maatregelen die per 2 november direct ingaan en andere die op 6 november ingaan. Het is daarbij nog altijd belangrijk de basisregels te blijven volgen.

Onder de basisregels wordt verstaan:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Thuiswerkadvies

Het advies is minstens de helft van de tijd thuis te werken.

Maatregelen vanaf 6 november

Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen (CTB’s) gebruikt worden. Mondkapjes moeten weer op in winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken. Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer en op de veerboot en moeten ook in de terminals van Wagenborg en op perrons, in stations, op luchthavens en in de vliegtuigen gedragen worden. 

Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten moet de mondkap weer op. Als je zit mag het mondkapje af.

Wie naar de kapper, pedicure of andere praktijken van contactberoepen gaat, moet het mondkapje weer op. Dit geldt ook voor de dienstverlener zelf. 

Wie op de verplichte locaties geen mondkapje draagt riskeert een boete van 95 euro.

Coronatoegangsbewijs

De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan, is de gedachte achter het CTB. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Doorstroomevenementen

Voor de horeca, feesten en optredens, bioscopen, theaters en concertzalen was het gebruik van coronatoegangsbewijzen al verplicht.

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken, zoals voor buitenterrassen van horeca en bij doorstroomlocaties en doorstroomevenementen. 

Het CTB wordt ook gevraagd bij georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar en voor publiek bij amateursport. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.

Het CTB wordt tevens verplicht bij georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles en bij repetities voor zang, dans en toneel. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.  

Sinterklaasintocht

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar, zoals sinterklaasintochten, zijn uitgezonderd van de verplichting van het coronatoegangsbewijs.

Ameland

Op Ameland kan de Sinterklaasintocht gewoon doorgang vinden, maar andere activiteiten die veel mensen op de been brengen, ook al zijn ze niet in de horeca, vragen om controle van de CTB. Dergelijke evenementen worden 'doorstroomevenementen' genoemd, evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Zonder CTB mag je daar niet aan meedoen. Op 8 en 29 november is er op Ameland een nieuwe vaccinatieronde. Op zaterdag 20 november komt Sinterklaas volgens planning aan op Ameland.

290

Afgelopen drie weken zijn tien ingezetenen van de gemeente Ameland positief op corona getest. Het totaal aantal sinds eind september 2020 ligt daarmee op 290.

Dossier Corona

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *