Corona biedt ook mogelijkheden: Traineereis op Tallship Artemis

FRANEKER – Vrijheid beleef je op zee! Met dat motto organiseert Tallship Company uit Franeker een traineereis voor jongeren tot 27 jaar. Tallship Artemis vertrekt op 10 juli vanuit het Duitse Kiel over de prachtige Oostzee naar Denemarken en Zweden. Een bijzondere reis, want in normale tijden zou de imposante driemaster van Rederij Tallship Company uit Franeker geboekt zijn door grote zakelijke klanten. Door Corona ziet deze zomer er anders uit en dat biedt verrassende kansen!

“Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen – Het is een cliché, maar wel een waarheid als een koe”, vertelt eigenaar Jan Bruinsma uit Easterlittens. Samen met zijn broer Jelle heeft hij al 30 jaar een rederij in grote zeilschepen. Door de Corona staat het bedrijf op zijn kop; veel charters van vaste klanten zijn ook dit jaar weer afgezegd. “Maar we gaan gewoon door. Een schip moet varen! Door het aanbieden van een traineereis verdienen we nog wat en bovendien laten we aan jongeren zien hoe leuk het aan boord van zo’n groot zeilschip is!”

Het échte leven aan boord

Bouke Douma uit Dearsum, kapitein op de Artemis, verheugt zich nu al op de traineereis. “Het is een heel speciale manier van vakantievieren, lekker actief en uitdagend. Je leert andere mensen kennen. En het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden is een supermooi vaargebied. Als trainee krijg je verantwoordelijkheid voor taken. Je loopt mee in de wacht en ervaart écht hoe het leven aan boord van een zeilschip is.

Zelf stapte Bouke de wereld van zeilschepen in na zijn MBO opleiding. Hij zocht een vakantiebaan in de bruine vloot en dat beviel hem zo goed dat hij na een jaar de overstap maakte naar de zeegaande zeilvloot. Met het schip de Regina Maris voer hij met School at Sea twee keer de oceaan over naar het Caribisch gebied. 2 jaar geleden kwam hij als stuurman op de Artemis. De bedoeling was om 4 weken in te vallen. Uiteindelijk bleef Bouke en werd kapitein op het bijna 60 meter lange tallship.

Verder kijken dan het normale leven

Daarmee vaart de Artemis sinds lange tijd weer onder leiding van een Friese kapitein. “Dat is toch wel leuk, dat ik in het Fries met mijn kapitein kan overleggen”, volgens Jan Bruinsma. De voertaal binnen Tallship Company is doorgaans Engels en Duits. De bemanning is altijd erg internationaal samengesteld en ook gasten komen uit heel Europa, Amerika en Azië.

“Het blijft een ontzettend leuk wereldje om in te werken. Het is ook erg leuk om te zien dat in deze Coronatijd we toch met elkaar de schouders er weer onder krijgen.” Daarom sluit Jan Bruinsma graag af met een oproep aan jongeren om mee te varen deze zomer: “Door zo’n reis op zee kijk je verder dan het normale leven. Na de lockdown is voor jongeren goed om weer even de vrijheid te ervaren.”

Bron Tallship Company

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *