Contract Zonnepark Ameland gaat volledig naar Energie VanOns 

BALLUM – De inwoners van Ameland kunnen binnenkort alle groene energie van Zonnepark Ameland zelf afnemen. Het zonnepark op het vliegveld is in eigendom van Gemeente Ameland, Eneco en de Amelander Energie Coöperatie (AEC). Het stroomcontract gaat per 1 januari 2021 over naar de duurzame energieleverancier Energie VanOns. Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie: We zijn reuze blij met deze ontwikkeling. De afgelopen vijf jaar had Energie VanOns een derde van de groencertificaten van het zonnepark. Nu de volledige opwek van het zonnepark naar Energie VanOns gaat kunnen nog meer Amelanders gebruik maken van echte Amelander stroom. 

Niet alleen helpt Zonnepark Ameland bij het waarmaken van de duurzaamheidambities, ook kan de opgewekte stroom worden gebruikt door mensen uit de omgeving. Kiewiet: Wij vinden het belangrijk om omwonenden te laten profiteren van het zonnepark. De financiële opbrengsten gaan terug naar onze inwoners, die komen namelijk ten gunste van duurzaamheidprojecten in de gemeente. Hoe mooi is het als je ook de duurzaam opgewekte energie uit je eigen buurt kunt afnemen? 

Zonnepark Ameland staat in de top drie van grootste zonneparken van Energie VanOns. Het zonnepark op Ameland wekt op jaarbasis voldoende groene streekstroom op voor 1.900 huishoudens. Energie VanOns is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De 112 energiecoöperaties in Noord-Nederland wekken samen 46 MWp zonnestroom op. Energie VanOns wekt haar lokale groene stroom op met zonneparken, windmolens en heel veel zonnedaken. Via een zogenoemd postcode roosproject worden daken vol gelegd met zonnepanelen. Klanten kunnen hierop inschrijven. Binnenkort gaat AEC een aantal nieuwe daken voorzien van zonnepanelen. De Amelanders kunnen zich binnenkort inschrijven op dit project. Amelander Energie Coöperatie, de gemeente Ameland en Duurzaam Ameland werken hard om Ameland met lokale groene stroom zelfvoorzienend te maken. 

Bron Energie VanOns

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *