Containervaart is Russische roulette

LEEUWARDEN – Containervaart zoals dat heden ten dage plaatsvindt is als Russische roulette. Dat is de conclusie van oud-burgemeester van Ameland Albert de Hoop. Hij werd door RTV Noord en Omrop Fryslân betrokken bij een onderzoek naar waar het met de MSC Zoe misging. De Omrop reisde met de oud-burgemeester naar de Rotterdamse haven om daar het laden en uitvaren van containerschepen te aanschouwen. RTV Noord en Omrop Fryslân verwerkten hun bevindingen in een lang artikel met verschillende foto’s en filmpjes over wat er precies mis is in de containervaart. De Hoop was als burgemeester van Ameland en als bestuurlid van KIMO International betrokken bij acties om de containervaart veiliger te maken.

De controle van overheden op het toepassen van de internationale veiligheidsregels voor de belading van grote containerschepen schiet tekort, zegt het artikel. Met tot gevolg dat niet goed geladen schepen op zee bij omstandigheden als slecht weer, onverwachte golfslag of andere factoren extra kwetsbaar zijn.

Zo komen tegen de voorschriften in niet altijd alle zware containers onderin het schip terecht. Dat gaat ten koste van de stabiliteit. Ook corresponderen de opgegeven gewichten van de containers regelmatig niet met de werkelijkheid. Verder is er wereldwijd weinig toezicht van de autoriteiten op het vastzetten van de enorme aantallen containers op deze schepen. De inhoud van de containers wordt alleen globaal geregistreerd; gegevens over de exacte inhoud ontbreken vaak.

Albert de Hoop noemt de containervaart een uit de hand gelopen feestje van de industrie. “De overheden zijn wereldwijd niet in staat om dat bij te benen. Daar is het te groot voor.” Er is na verschillende rapporten en aanbevelingen afgelopen jaren niets verandert, blijkt uit het onderzoek van de twee regionale noordelijke omroepen.

De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2  januari 2019 in totaaal 342 containers boven de Waddeneilanden. Nog dagelijks spoelen er vele kilo’s aan materiaal op de stranden van de eilanden aan en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Heel schadelijk voor de natuur zijn de plastic korreltjes, die met z’n miljoenen in zee terecht zijn gekomen en aanspoelen op de kust. Dieren zien de korreltjes aan voor voedsel en sterven met een maag vol plastic.

⇒ Lees hier het artikel van RTV Noord en Omrop Fryslân

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *