Column – Wouke en dorst

NES – Ze had wat last van de rug, maar haar bekje deed het goed. Wouke van Scherrenburg kwam naar Ameland om het verkiezingsdebat van de Amelander lijsttrekkers te leiden. De journalist en door de wol geverfd politiek verslaggever lustte de lijsttrekkers rauw, maar hield zich keurig in. Af en toe liet de bebrilde dame een ironische opmerking ontsnappen. “Is dat allemaal te danken aan de VVV?” vroeg ze smalend, nadat enkele lijsttrekkers lyrisch uitweidden over de goede werken van de vereniging voor vreemdelingenverkeer. De directeur zat er op de eerste rij wat ongemakkelijk bij en dat was voorstelbaar na al die veren. Twee ton moet dat kosten en dat geld is goed besteed, vertelde Nico Oud (CDA). Hij voegde er aan toe dat Ameland de toeristenbranche een goede dienst bewijst door de gasten vriendelijk en met een lach te woord te staan. “Dat hoeft toch geen twee ton te kosten?” sprak Van Scherrenburg verbaasd. “Dat kost toch niets!” Zelf heeft ze Ameland enkele jaren geleden ontdekt nadat ze Vlieland en Schiermonnikoog frequenteerde en wat anders wilde. Ze had gegoogled en was zonder tussenkomst van de VVV op een prima plek in de Ballumer polder beland. “Komt die twee ton er wel uit?” wilde ze weten, waarop Will Bakema (A’82) de luisteraars voorhield dat Ameland het goed doet en dat de gemeente bewust gekozen heeft om de VVV te ondersteunen. Cijfers werden er niet genoemd, zodat er niet anders opzat dan hem op zijn woord te geloven. Albert Huizeling (CAO partij) plantte er daarna nog eens een dikke veer bij en dat werd André Tuil (VVD) wat teveel van het goede. Als rechtgeaarde VVD-er nam hij het op voor de ondernemers. Met hun inventieve ondernemerschap hebben zij afgelopen jaren voor meer toerisme gezorgd. Dat komt niet alleen op het conto van de VVV, stelde Tuil.

Stil werd het bij het onderwerp over de zorgtransitie. De gehele jeugd- en ouderenzorg komt onder de gemeente te vallen en het moet per 1 januari 2015 geregeld zijn. Bakema sprak over een pot van drie ton, een sterk samenwerkingsverband en gemeenschapszin. Dat laatste schoffelde Van Scherrenburg onderuit. Met burenplicht, of zoals zij het in het Achterhoeks verwoordde: noaberschap, red je het niet. En wat, als de middelen niet toereikend zijn, gooide ze in het midden. “Moet het geld dan bij de VVV vandaan gehaald worden?” De oplossing kwam uit de koker van Albert Huizeling. Hij wil dat de gemeente zelf ondernemer gaat worden en een getijdencentrale gaat uitbaten, want daar zijn miljoenen mee te verdienen. Van Scherrenburg deed dat plan af met één woord: “Utopia.”

Piet IJnsen (ABA) sprak over Amelander vraagstukken die om Amelander oplossingen vragen. Desnoods met budgetoverschrijding, want zorg kun je niet weigeren. Irma Marinus (PvdA) pleitte voor inventieve oplossingen, over oud worden op Ameland en over een derde wethouder.

Zelfvoorzienendheid, zelfstandigheid van de gemeente, uitbreiden van de accommodaties: het passeerde allemaal de revue en de lijsttrekkers deden er hun zegje over. Ze weerden zich kranig, maar er konden helaas nauwelijks vragen gesteld worden, waardoor enkele heikele punten onbesproken bleven.

De lijsttrekkers kwamen ongeschonden uit het debat, de een deed het beter dan de ander, maar geen van allen ging onderuit.

Het debat schreeuwt om een vervolg, waar wèl vragen kunnen worden gesteld. De plaatselijke politici kunnen zich er alvast op voorbereiden.

“Ik wil wel een biertje,” zei Van Scherrenburg. Zij kreeg er dorst van. 

Jeanet de Jong

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *