Column – Warme Truiendag

HOLLUM – De eerste column van dit jaar gaat over een sympathieke actie, energiebesparing en een overdaad aan energie dat een uitweg zoekt. De column gaat over truien, vesten en breien en andere zaken.

Warme Truiendag

Vandaag is het warme truiendag. Trek een trui aan, propageert de organisatie, en zet de thermostaat een graadje lager! Je weet niet half wat je dan in één dag aan energie bespaart! Het is een even simpele als doeltreffende manier om het geld in de beurs te houden en mee te helpen aan CO2 reductie.

Nou doe ik zelf niet mee aan warme truiendag. Niet omdat ik alleen maar insteek op miljoenenprojecten en deze sympathieke actie me te min is, maar omdat het om een trui gaat. Als het om Warme Vestendag ging, dan hadden ze me meteen mee. Niks tegen truien en al helemaal niets tegen breien. Ik heb wat afgebreid, vroeger. Mijn laatste breisel dateert van zo’n twintig jaar geleden. Daarvoor verschenen er truien in soorten en maten en met de meest woeste kleuren. De Matisse-trui, om eens een voorbeeld te noemen. De inspiratie was opgedaan tijdens een Matisse-tentoonstelling in Düsseldorf. Een poster van die uitstalling hangt nog bij mij thuis en de figuren op die poster kwamen terecht in mijn trui. Tot op de draad versleten, die trui met rood, roze, geel, blauw en groen. Ook maakte ik eens een erg warme trui voor een vriend in het dorp. Het was er eentje in zandkleur met een boothals, een groen met oranje randje en wijde mouwen. Geheel niet zijn model. De wol was mooi en zijn moeder haalde de trui af en zette hem opnieuw op de pennen. Haar recht en averecht werd een passender model dat draagbaar was. Het was een van de weinige missertjes uit mijn breicarrière.

Die drie breiwerken schieten me zo te binnen, maar ik heb wat afgetikt. Aan boord, in de bus, toen zelfs nog tijdens de les. Luisteren en breien ging prima samen, was het idee.

Mijn laatste werkstuk is een schattig vestje, dubbeldraads, katoen met naaigaren. Een babyvestje. We zijn een jaar of twintig verder. Het kleintje wordt binnenkort 21 en ik zit in een fase van mijn leven dat ik geen trui kan verdragen. Een vest kun je snel uitgooien bij een plotselinge warmtestuwing, om hem een minuutje later even snel weer aan te trekken. Ik zie mijn moeder nog voor me terwijl ze puft en kleurt en nu ben ik zelf aan de beurt. Nee, voor mij geen warme truiendag. Misschien volgend jaar.

Jeanet de Jong

⇒ lees hier meer over Warme Truiendag

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *