Column – Verhalenvisser

HOLLUM – Vandaag een column over de inspirerende werking van Tri-Ambla. Het sportieve evenement kan aanzetten tot sportief bezig zijn, tot zwemmen in een wetsuit en uiteindelijk tot jutten van verhalen.

Column – Verhalenvisser

Een verhalenvisser, een hengelaar naar wetenswaardigheden en een jutter van mooie geschiedenissen. Een verzamelaar van anekdotes. Dat past me beter dan de titel van triatleet, al kocht ik een wetsuit bij de molen, tijdens de laatste Tri-Ambla. Dat neopreen zwempak doet geweldig dienst. Vandaag lag ik er weer mee in het water. Handen en voeten en vooral het kruintje werden ijzig koud, maar de benen, armen en het lijf hadden er geen hinder van dat ze in het herfstkoude water lagen.

“Hebt u gezwommen? Oh my god!” Ze sloeg haar handen voor het gezicht, de jonge vrouw die samen met haar gezelschap, beiden dik in de kleren, de strandovergang afliep naar het strand. Ik liep naar boven en mijn natte haren verraadden mij. Voor dat soort bewonderende kreten doe je het toch eigenlijk, zwemmen in oktober.

Een paar meter verder hield een man van gepensioneerde leeftijd mij aan. “Hebt u gezwommen?” Ja, ik had gezwommen. Hij vond het stoer en vertelde daarna dat hij op Ameland was geboren en er nog altijd graag kwam. Zijn vader was meester geweest op de Koningin Wilhelminaschool, toentertijd in de Burenlaan. Meester Volbeda. Zijn moeder had met hem en zijn broertje in Castor en Pollux gewoond, hier vlakbij (hij wees), aan het einde van de Badweg. Dat was voor moeder een eenzame bedoening geweest, zo ver buiten het dorp te moeten wonen, begrijp ik uit zijn woorden. In 1949 was een kilometer heel wat langer dan in 2015.

Morgen ga ik weer. Eens kijken wie ik dan tegenkom en wat voor verhalen er dan te jutten zijn.

Jeanet de Jong

Jan Blaak mailt de volgende gegevens over meester Volbeda:

Meester Volbeda uit Drachten, geboren op 5 maart 1917, en gehuwd met Sibbeltje Biesterbos, geboren te Haskerland op 11 februari 1920. 
Hij was leerkracht van 1 augustus 1946 tot 31 mei 1949 aan de christelijke Koningin Wilhelminaschool aan de Burenlaan.

Is er iemand die een foto van hem heeft? Dan geven we het meteen door aan Amelander Historie. Mailen kan naar info@persbureau-ameland.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *