Column – Thuisisolatie

HOLLUM – De zevende column van 2020 gaat over corona. Het moest er een keer van komen en als die dag zich dan eindelijk aandient, merk je pas hoe snel je ingekapseld wordt in virusnarigheid.

Thuisisolatie

Als een stiekeme en sluwe verstekeling werd het coronavirus het eiland op gesleept. Voor ik het wist sloot het net zich om mij en kon ik niet anders dan tot thuisquarantaine overgaan, een test aanvragen en de mensen met wie ik afgelopen tien dagen contact heb gehad benaderen en waarschuwen. Ik zit in het kringetje waar het bron- en contactonderzoek van een besmette zich op richt en ik hoop van ganser harte dat het met een sisser afloopt. Dat weet ik pas als de uitslag van de test binnen is.

Ondertussen lees ik de krant en hou online nieuwsplatforms in de gaten. In de LC staat het indrukwekkende verhaal over Afie en Anke. Bij elke Verborgen Bunkers fietsexcursie vertel ik het verhaal van het kleine meisje dat slachtoffer werd van een bom die in september 1940 middenin de Burenlaan in Hollum op een huis viel. Op 29 september zal ik dat niet vertellen. Mijn allerlaatste excursie van dit seizoen moet ik verstek laten gaan. Vanwege de zelfisolatie.

In diezelfde krant staat het bericht dat eind september 2020 het aantal coronabesmettingen drastisch is opgelopen en dat Nederland zijn tweede coronagolf beleeft. Omrop Fryslân laat de voorman van Ondernemers Platform Ameland aan het woord, die een status aparte wil voor het eiland, mocht er weer een landelijke of regionale lockdown komen. Ameland als eiland boven de eilanden, Ameland als gemeente waar het virus zogenaamd geen vat op heeft, Ameland als eiland waar de economie koste wat kost moet blijven ronken, zelfs na een zomer met onvoorstelbare omzetten vanwege de onvoorstelbare drukte. Ameland dat door wil gaan, desnoods met pleinen en straten vol terrassen, met heaters die een warmte de lucht in jagen die regelrecht de poolkap doet smelten. OPA wil dat wel even voor ons regelen. Diezelfde OPA kan wat mij betreft de boom in.

Maandag is mijn test. Ik hou u op de hoogte.

Jeanet de Jong

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *