Column – Superbloedwolfmaan

HOLLUM – De eerste column van dit jaar gaat over de superbloedwolfmaan en over tijd. Hoe zal het er in 2037 op Ameland uitzien?

Superbloedwolfmaan

Om 03:15 uur gaat het wekkertje en om 03:36 uur begint het feestje. De maan verduistert, de maan staat dichtbij de aarde en lijkt daarom groot, de maan krijgt een rode gloed en het is de eerste volle maan van het jaar. Indianen noemen dat de wolfmaan. Alle fenomenen samen maken het een superbloedwolfmaan en voor de maan met die mooie naam ben ik eens even goed gaan zitten. Kopje thee erbij, lekkere stoel in ontspanstand voor het raam, ogen open en zo nu en dan even knikkebollen. Met de jas aan, want ik stap regelmatig naar buiten en loop ook even de straat uit om de superbloedwolfmaan achter de wieken van de molen te zien.

De volgende keer dat dit zeldzame natuurverschijnsel zich voordoet is op 31 januari 2037. Dan ben ik 80, bijna 81. Het kan best zijn dat ik dan weer het stoeltje aanschuif en voor het raam zit om uren naar een maan te turen die heel langzaam verdwijnt, roodachtig wordt om daarna net zo langzaam weer tevoorschijn te komen. Als er maar geen bewolking is. Om de weersverwachting voor januari 2037 maak ik me nu nog maar niet te sappel. We kunnen slechts bevroeden hoe het dan zal zijn.

Zit ik dan in De Stelp aan de Oranjeweg? Ben ik dan zo dement als een deur of loop ik nog kwiek rond en woon ik op mezelf in een super geïsoleerd handzaam huisje in het nieuwe wijkje op De Stelp aan de Hidde Dirks Katstraat? Liggen tegen die tijd de stranden van Ameland bezaaid met een metersbrede dikke laag plastic? Heeft de duindoorbraak alle duinen aan de noordkant meegesleurd de Noordzee in? We kunnen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat de zee tegen die tijd verder is gestegen en dat Ameland moeite zal hebben de voeten droog te houden. De jeugd van dan weet alleen uit verhalen dat er eens duinen lagen die doorbraken met een springvloed en dat er een boorlocatie deels in zee verdween.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik in 2037 het aardse voor het eeuwige heb ingeruild. We zullen zien, maar als het even kan zit ik ook dan weer klaar voor de superbloedwolfmaan. Het was vannacht fantastisch.

Jeanet de Jong

lees hier meer over de Superbloedmaan, blauwe superbloedmaan en superbloedwolfmaan

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *