Column – Sneeuwpret en winterdip

Piet Paulusma beloofde ons deze zomer een winter met sneeuw en ijspret. Het is er nog niet van gekomen. Middenstandsverenigingen bedenken daarom alternatieven. Ze spuiten kilo’s kunstsneeuw op de gevels van een Friese binnenstad om daarmee kunstmatig een winters sfeertje te maken. Kerst met kunstsneeuw op straat, vette kledder op de ruiten en witte troep op de stoep. Wat moet dat erg geweest zijn in die Friese Elfstedenstad.
Het inspireert andere middenstandsverenigingen tot soortgelijke of nog gruwelijkere ongein: een skibaan in de binnenstad waar je dan als ongeoefende skiër je benen kunt breken en je kruisbanden kunt scheuren onder het oog van winkelend publiek. Het ergste is dat we al die energieverslindende bende gezellig moeten vinden. Duurzaam Ameland kan het echt niet maken om het Oerderduin vol kunstsneeuw te gooien zodat we eindelijk weer eens lekker naar beneden kunnen roetsjen om de roest van onze sleetjes te glijden. Het past gelukkig niet bij ons imago. ‘Daar gaan we naar toe’ zij geprezen en bedankt.
Helaas heeft het fenomeen kerstman ons eiland wel bereikt. Er wordt wat bedacht om ons te vermaken. Een slordig geklede man met een rode muts rijdt als een razende in een lelijk versierd karretje door het dorp. Af en toe een ho, ho, ho en een bel die luidt. Ze hebben mij er niet naar gevraagd en als ze dat wel zouden doen dan zou ik zeggen: “Donder op met die bende. Ga naar Amerika voor de kerstman en ga naar Oostenrijk om te skiën.” We hebben hier veel, we hoeven niet alles. Het is bijna zo zot als de indoor skibaan in Dubai. Maar Dubai is weer een verhaal apart. Daar ligt Ameland in de hete zon zoals het Ameland van ons in een druilerig winterregentje ligt. Ik zeg daarmee niet dat elke nieuwlichterij verfoeid moet worden. Er zijn diverse voorbeelden van nieuwe activiteiten met de kracht van een gekoesterde traditie. Laat de pakken van kerstman en paashaas maar in de mottenballen.
Kerstliederen zingen op het Zwaneplein, Sfeermarkt, chocolademelk en glühwein op het strand: die slepen mij de winterdip door.
JFdJ

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *