Column – Gezellig volk

HOLLUM – De tweeëntwintigste column van 2022 heeft als titel ‘Gezellig volk’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De eenentwintigste van 2022, 'Ten Boer', is via deze link te lezen.

Gezellig volk

Het was weer Rondje Ameland en ook weer Rugby Beach Festival. Ik reisde op vrijdag 10 juni naar Ameland en ik was het even vergeten: het was héél erg druk aan boord. In de kooi werd ik alras met de neus op de feiten gedrukt, daarvoor eigenlijk al. Het loket onder Land- en Zeezicht verkocht halve liters bier voor 6 euro en ze gingen grif van de hand. Het was één uur en bij diverse groepjes sporters schalde de muziek of wat daar voor door moest gaan de frisse waddenwind in. In de kooi stond ik achter een clubje dat overduidelijk van een rustiger type was; ze stonden wat te kletsen en lachen en hadden emblemen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en Tocht om de Noord aan hun rugzak hangen. Dit waren niet zomaar wandelaars, dit waren geoefende lopers. En ja, ze gingen Rondje Ameland doen.

Aan boord dook ik het eerste het beste bankje in en kwam tegenover twee meiden te zitten. Ze kwamen voor Rondje Ameland. Voor de eerste keer en ze hadden er zin in. Ik vertelde over mijn Rondje Ameland, het allereerste Rondje in 1997, en wenste ze veel plezier. Aan het einde van de vaartocht raakten we nogmaals aan de praat. “Wat ís dit? Wat gebeurt hier allemaal?” vroegen ze verbijsterd. Ik legde uit dat de boot vol zat met deelnemers van twee evenementen: Rondje Ameland wandelaars en strandrugbyers. De laatste categorie bestond uit de dames en heren die na de halve liters van Land- en Zeezicht aan de blikjes bier begonnen die aan boord verkrijgbaar zijn. Ze spraken luid, lachten hard en hadden een hoop lol. Koste wat kost wilden ze plezier hebben en iedereen moest dat weten. Ze liepen over de tafels en banken, lachten een behulpzame vrouw uit en schalden met een megafoon over alle drukte in de salon heen.

In 2015 schreven we ook al eens over de bulderende onverlaten. Het schijnt sindsdien iets beter te gaan. Helemaal goed gaat het niet, getuige ook de noodzaak van meereizende stewards op de veerboot. Ik was blij dat ik van de boot af was en de bus in kon stappen. Naast me kwam een Rondje Ameland deelneemster te zitten die voor de tiende keer de 50 kilometer tocht ging lopen, samen met haar vriendin. Geef mij het Rondje Ameland volk maar. Dat is pas gezellig!

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *