Column – Ten Boer

HOLLUM – De eenentwintigste column van 2022 heeft als titel ‘Ten Boer’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De twintigste van 2022, 'Bultrug', is via deze link te lezen.

Ten Boer

Op Eerste Pinksterdag bracht ik een bezoek aan Ten Boer, het dorp dat iets oostelijk van Groningen ligt. Waar we Ten Boer van kennen? Het werd onlangs in het nieuws genoemd in connectie met Ameland. Enkele FC Groningen fans – Ten Boer blijkt een enclave van FC Groningen fans te zijn – waren met verfspuitbussen in de binnenzak op reis gegaan naar het eiland om daar een paar daagjes heerlijk te vertoeven. Als dank voor het aangenaam verpozen spoten ze enkele tags op Amelander straatmeubilair. Zoals een bórre zijn geurvlag achterlaat, zo zetten deze jongens hier en daar in slordig handschrift 'FCG' op een verkeersbord, elektriciteitskastje en bankje. Wat zo'n kater doet ruik je alleen maar en verdwijnt na het eerste buitje weer, maar wat deze knapen hadden aangebracht was een luid en duidelijk storend element op andermans eigendom. Het waren ook geen mooie tags, geen fraai FC Groningen logo in het groen, zoals je rond Stad op bruggen en viaducten aantreft. Op zich kan FC Groningen wel een potje breken op Ameland en hun trouwe aanhang dus ook. We waren per slot van rekening een poosje shirtsponsor – op de rugzijde – van de voetbalclub en de Groningers komen nog altijd jaarlijks naar het eiland om een paar potjes te voetballen of te trainen. De creatieve uitspattingen van de drie fans viel echter niet in goede aarde. De jongemannen kregen een fikse boete en zullen zich dit uitstapje naar Ameland nog lang herinneren. Later, als ze oud en grijs zijn, kunnen ze het aangekleed en aangedikt aan hun kleinkinderen vertellen. "Ja kinderen, opa deed vroeger ook wel eens iets doms." In die trant. Het waren trouwens niet de eerste FC Groningen fans uit Ten Boer die op Ameland een niet zo te waarderen spoor achterlieten.

In ieder geval, Ten Boer dus. Het dorp is sinds een paar dagen de thuishaven van dochter C. Zij kocht er een fraai huis, met een tuintje van kunstgras, een prieel, garage en zonnepanelen op het dak. Dat kunstgras gaat er mettertijd uit voor koel echt gras, weet C zeker. Ten Boer, het dorp waar lang geleden een nonnenklooster stond, op tien kilometer afstand van Groningen stad. Nooit eerder bezocht, maar Ten Boer staat vanaf nu op het 'er even langsgaan-lijstje'.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *