Column – Rijk op Ameland

“Iedereen arm?”. Dat staat er bij Ameland in de Quote Rijkenkaart. “Armoe troef op Ameland”, schrijft de Leeuwarder Courant. De Quote 500 rijkenkaart 2008 is opgesteld en er blijkt niet een Amelander op te staan. Schiermonnikoog heeft een rijke, de eigenaar van Hotel van der Werff. Terschelling heeft een rijke, fietsenverhuurder Knop. Vlieland heeft natuurlijk Harry Westers met zijn hotel imperium. Texel heeft iemand die een vermogen verdiende met technische tapes en stretchfolie. Maar Ameland mist een rijke, althans volgens Quote. Er was er voorheen één, die De Jong heet (geen familie) en iets met Klein Vaarwater van doen heeft. De Jong heeft kennelijk ingeteerd.

Het valt wat tegen. De wandelgangen spreken sinds jaar en dag dat die van die zo rijk is. En andere wandelgangen spreken van een ander die met zuinigheid een heleboel poen heeft verzameld. Ze hebben misschien wel geld maar niet genoeg om de Quote te halen. Het glossy blad bestaat bij de gratie van gefortuneerden. De maatstaf daarbij is geld en bezit. Het krijgt er het glimmende en kleurige blad mee vol en paart gemakzuchtig veel kleur en glanzende bladen aan rijkdom van een armoeiige soort. Resteert de vraag wat we daar mee aanmoeten. Laat het ons koud of gaan we er in mee, worden we er jaloers van of juist ambitieus en creatief.

Ameland barst van de rijken. Mensen die met een bootje het wad op gaan, die jutten en regelmatig iets interessants vinden, die rondleidingen verzorgen en daarbij smakelijk kunnen vertellen, die wandelen met een gehandicapte. Mensen die nog mooi Amelands spreken, mensen met een goed geheugen en smeuïge verhalen, mensen met een avontuurlijke geest en mensen met dadendrang.
De openbare rijkdom is het wijde uitzicht. Tijdens een forumavond over het onderwerp verblijfsrecreatie wees Jan Nagtegaal daar nog eens op. Ameland is rijker dan Quote weet en misschien is Ameland wel rijker dan Ameland weet.

JFdJ

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *