Column – Hou je Veilig

Geplaatst op: 30 april 2013 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - Het eiland barst van de verhalen. Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, reisverhalen, geschiedenissen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Lees hier alle verhalen en columns.
Hieronder volgt de column van Jeanet de Jong.

Hou je veilig
Er is heel veel af te dingen op de tekst van het Koningslied, maar niets op de bedoeling. Het steekt de Koning een hart onder de riem en dat met een melodie die na één keer beluisteren in je hoofd blijft hangen. Dat is toch een knappe prestatie van die Ewbank. En als je dan het gezin van de Koning ziet glunderen tijdens de uitvoering van het lied dat in Ahoy wordt aangezet door heel veel Nederlandse artiesten, dan ben je toch echt om. “Het klonk toch heel aardig. Dat we met z’n allen op iets afduiken, dat verbindt ons.” Dát was het commentaar tijdens de nationale evenement voorafgaand aan de Koningsvaart. Waar maken we ons druk over, zelfs zo druk, dat we wensen dat mensen vanwege het lied gestenigd worden? We mogen ons met onze constitutionele monarchie gelukkig prijzen dat steniging niet in ons arsenaal zit. En Ameland … Ameland is nadrukkelijk aanwezig in onze monarchie. En Ameland? Ameland sloeg de plank vandaag volledig mis. 

Ameland heeft zich niets gelegen laten liggen aan het protocol rond het Koningslied. Het eiland, dat zich fier de Heerlijkheid Ameland noemt omdat de vorst Erf- en Vrijheer van Ameland is, heeft zijn respect volledig verloren door niet alleen de Beatrixboom te verwaarlozen, maar ook door een optocht te organiseren die voor 75% gevuld is met balkende jongelui die om 9.00 uur in de ochtend al vol trots met een bierflesje in de hand op een abominabel aangeklede feestwagen de mensen aan de kant vervelen. Gelukkig voor het publiek zijn er een paar pareltjes in de stoet die het wachten en het aanschouwen van de optocht te pruimen maken. Het is een gotspe dat juist de Heerlijkheid Ameland zijn tweede optocht van versierde wagens laat starten op het moment dat de Koning wordt toegezongen met het nationale Koningslied.

Ameland sloeg op de laatste Koninginnedag de plank behoorlijk mis. De Heerlijkheid heeft laks ingespeeld op het historische moment. Ameland hield zich verre van veilig.

Jeanet de Jong
 

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?