Column – Hollum en het verenbombardement

Tijden veranderen. Jaren geleden zaten wij met kinderen uit de buurt met Koninginnedag op de feestwagen. In de avondoptocht reden we met verlichting. Lampionnen, lampjes en jampotten met waxinelichtjes verlichtten de wagens. Dat is nu anders. Kinderen gaan georganiseerd met de eigen klas op de wagen en verlichting is er niet meer bij.

De optocht van 2006 gaat de boeken in als de optocht van het verenbombardement. Het hele dorp ligt vol met witte kippenveren. Tijdens de Koninginnedagoptocht blies het confettikanon 300 kilo veren van een feestwagen over de menigte kijkers. Hollum zal daar nog maanden plezier van hebben. Leuk, denk je eerst. Leuk bedacht. Het kleedt de optocht ook een beetje aan. Vaak is die toch wat aan de saaie kant. De jongens van de kar brengen wat leven in de brouwerij.

Behalve veren wordt er hooi van de wagens naar de kijkers gegooid. Iets minder leuk. Behalve veren en hooi worden er bierflesjes op straat gekeild. Helemaal niet leuk. Dronken jongelui hangen op hun wagen. Ze maken een genante vertoning van een optocht die een uiting van een feestelijk gevoel hoort te zijn. Weinig feestelijks blijft over van het mengsel van hooi en veren dat ’s nachts door jongens die boven hun theewater zijn op straat, tussen huizen, in brand wordt gestoken.

Het wordt tijd voor een nieuwe tijd. Het wordt tijd om nieuwe regels aan de optocht te verbinden. Geen bier en geen gelal en wie rotzooi maakt ruimt het zelf weer op. Laten we eens kijken hoeveel dappere dodo’s er dan een feest van weten te maken. En de verlichting willen we ook terug.

Jeanet de Jong

>>> lees hier meer verhalen van Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *