Column – Forens van Ameland

Vaste columnist van De KRANT van Ameland is Palcar, een Amelandse forens die op de boot heen en weer de tijd gebruikt voor overdenkingen en commentaren op de actualiteiten in binnen- en buitenameland.

Eilandbewoners zijn net mensen.
Zij accepteren dat er niet voor alle eilandbewoners werk is op het mooie Ameland en worden forens. Dat betekent lange dagen, energievretend in de winter met het idee alleen in het donker te leven. Met het lengen van de dagen is de overtocht echter het meemaken van zonsopgang tot zonsondergang.
De meeste forensen willen, net als elke Nederlander, ’s avonds bij het gezin zijn en in eigen bed het moede hoofd te rusten leggen.
Vaak lukt dit binnen 12 à 15 uur afhankelijk van de boot terug.
Maar oh wee als er een heuse storm heeft gewoed, dan worden er zelfs in de Tweede Kamer vragen gesteld over de reistijd van en naar Ameland.
Hoe komt het dat op vrijdag 23 maart jl. de vroege boot na achten in Holwerd aanlegt?
Wat is de oorzaak dat de laatste boot op maandag 2 april om 20.20 uur uit Holwerd vertrekt?
Heeft Wagenborg met dollartekens in de ogen en een vet contract op zak de boten zo groot gemaakt dat men met laag water problemen heeft?
Of is Rijkswaterstaat aan te wijzen vanwege te laat of niet conform afspraken op te kleine schaal de geul op diepte te houden?
De waarheid zal, zoals gebruikelijk, in het midden liggen.
Toch wil ik wel even kwijt dat op het moment er in de Tweede Kamer vragen worden gesteld, de Gemeente Ameland ook actie mag ondernemen voor haar inwoners.
De Gemeente heeft alle belang bij het aantal inwoners zowel voor behoud van de scholen als het in stand houden van allerlei voorzieningen.
De forensen komen er binnen de Gemeente Ameland maar bekaaid van af.
Een sticker op de auto voorruit waarmee je dichtbij het restaurant op gereserveerde plaatsen kan parkeren is een idee waar de ambtenaren niet op komen.
Wel meebetalen aan allerlei voorzieningen echter voor de forensen voordeel er uit slepen komt in het college en ambtenaren brein niet op.
Het zal ze de bibs oxideren. Zij hoeven niet elke dag op en neer.
Oh ja, we betalen € 1,20 per nacht in plaats van € 3,75 per dag, dat is waar.
Maar wie brengt ons in het hoogseizoen naar de extra parkeerplaats als er op de pier
’s avonds geen plek meer is?
Noch Wagenborg, Rijkswaterstaat of College en ambtenaren staan klaar. Mogen de medewerkers van deze organisaties ook een uur of langer te laat op het werk komen?
Gelukkig is er nu een kabinet waar het gezin en samenleving prioriteit nummer één is en dat pretendeert dicht bij de burgers te staan.
Staan zij ook dicht bij de forensen van Ameland?

Palcar

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *