Column – Eiffeltorenrun

PARIJS – Als je Parijs zegt, zeg je Eiffeltoren en als je Ameland zegt noem je in een adem de rood-wit gestreepte vuurtoren die boven bos en duin uit torent. Het zijn de landmarks van de Franse hoofdstad en een Fries Waddeneiland, waar geen bewoner en bezoeker omheen kan. De vuurtoren van Ameland is een even karakteristiek en beeldbepalend bouwwerk voor het eiland als de Eiffeltoren dat voor de Franse hoofdstad is.

Dochter C en ik bezochten een paar dagen Parijs om er met een tour door de stad een aantal toeristische hoogtepunten te scoren: Sacré Coeur, Place du Tertre, Louvre met Mona Lisa van Da Vinci en slaven van Michelangelo, Tuilerieën, Seine, Isle de la Cité met de Notre Dame, Isle Saint Louis met de lekkerste lollies van de wereld en een straat vol met schattige winkeltjes en galerietjes, ritjes boven en onder de grond met de Metro en dwalingen door straatjes waarvan ik de namen niet heb onthouden. Het hoogtepunt was de Eiffeltoren. Eerst gingen we overdag, met de trap naar de tweede etage. Een dag later roetsjten we bij avond met de lift naar de top.

Het Amelandse torentje is een pinkje vergeleken bij het reusachtige metalen gevaarte aan de oever van de Seine. Zes keer hoger en veertienhonderd treden meer te beklimmen. Het ijzer zit met tweeënhalf miljoen klinknagels als een meccano staketsel in elkaar. Een veelvoud van de nagels waarmee de platen gietijzer van de vuurtoren geklonken zijn.

Er zijn verschillen en overeenkomsten. Beide bouwwerken zijn aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd; de vuurtoren ietsje eerder. Waar de vuurtoren meebeweegt met de windstoten en bovenin zwiepers maakt waardoor de koffie uit je kopje klotst, kan de Eiffeltoren wel 15  centimeter in hoogte veranderen door uitzettend metaal bij temperatuursveranderingen.

Waar de vuurtoren een functioneel leven als baken voor de scheepvaart heeft, is de Eiffeltoren gebouwd als boog voor een wereldtentoonstelling en daarna maar blijven staan als het mooiste en langste meisje van de klas.

>>> lees hier de hele column

JFdJ

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *