Column – De Doruns

HOLLUM – De vijftiende column van dit jaar gaat over een digitaal nieuwsblad dat op social media circuleert en dat vaak grappig is en soms zum kotzen.

De Doruns

Op het eiland circuleert, vooral op sociale media, een nieuwsmedium dat De Doruns heet. Het digitale blad met nieuwtjes, commentaren, advertenties vol grappen en grollen wordt in 2018 voor het eerst uitgegeven. Het blad ligt niet op straat, maar je weet hoe dat gaat met sociale media, je hoeft maar eenmaal met je ogen te knipperen en het is leugenbank- of kroegpraat. In wat de 25e editie wordt genoemd staat een commentaar op de Kunstmaand, die ook wel Kutmaand wordt genoemd. Kennelijk is niet iedereen tevreden over de kunstige uitstallingen op diverse locaties op het eiland. Geen piekfijne kunst, maar troep, volgens de schrijver, die overigens niet met naam genoemd staat. Wie de pen ter hand heeft genomen laat zich raden. Een eloquent scribent is hij niet, getuige de vele d- en t-foutjes. Een grapjurk is hij wel, althans in editie 25.

In het nieuwsblad wordt onder meer gewag gemaakt van de Feministische Vereniging NP, die begin december op Ameland wil gaan protesteren tegen wat zij een barbaars en vrouwonvriendelijk feest noemen. NP, dat staat voor Natte Poes, is uitermate geschokt na het zien van de vele beelden die op Internet zijn te vinden. Het lijkt alsof De Doruns de Amelanders waarschuwt om geen beelden van een bepaald evenement op Internet te zetten. Daar komt alleen maar narigheid van, lijkt De Doruns te willen zeggen. Daar heeft het medium een punt.

Minder grappig is editie 2, van juni 2018. Onkies is het gemanipuleerde beeld van journalist James Foley, in oranje overal, op zijn knieën, met een strijder van IS naast zich. De originele foto is slechts enkele ogenblikken voor zijn onthoofding genomen. Ritskemooi staat erbij. Zij zou zich hebben aangesloten bij ISIS, is het verhaal naast het afschuwwekkende beeld. De copyrightschendende en schokkende bewerking van de foto door De Doruns is gespeend van elk gevoel van humor. Hoe ver kun je gaan met een grap, voor deze misselijkmakend wordt? Editie 2 van De Doruns is die grens gepasseerd. 

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *