Column – De bank en de wereld

HOLLUM – Vandaag is het 35 jaar geleden dat acht paarden van de paardenreddingboot tijdens een lancering verdronken. Onderstaande column dateert uit 2006. Hij gaat ondermeer over een Belgisch krantenknipsel over dat ongeluk. Vandaag herhalen we die column nog eens. Ter ere van de paarden.

De bank en de wereld

Op de hoek O.P.Lapstraat – Hagen in Hollum kom je de wereld tegen. Koop een buitenbank, niet zo’n goedkope niet-zitter maar eentje uit de aanbieding bij de Welkoop. Honderd negenenveertig euro en je hebt een bank met een geweldige zit. Kopje koffie, wit biertje, glaasje wijn, maakt niet uit. Ga zitten en je ontmoet de wereld.

“Bent u één van De Jong? We hebben net uw zus ontmoet”, zegt een vrouw met Belgische tongval. Ze stapt van haar fiets en wil duidelijk iets. “Welke”, roep ik dan meteen. Ze bedoelt de zus van De Schelp. Dertig jaar geleden huurden ze bij mijn ouders, vertelt de mevrouw. Zij zaten in het voorhuis en wij verhuisden met het gezin naar De Salon. Ik sliep met de zussen op Het Oerd, boven het Magazijn.

De mevrouw, ik weet haar naam niet, wist het allemaal nog precies. Ze waren ook een keer uitgeweken naar De Schelp. Zodoende kende ze die zus. “We lazen aan boord de Amelander krant en toen kwamen we de naam De Jong tegen. Dat bent u dan zeker en gewis? Dan heb ik nog wat”. Dan heb ik nog wat? Iets van ongeveer dertig jaar geleden? Iets dat ze heeft meegenomen uit ons huis? Wat schiet er allemaal door je heen wanneer een Belgische mevrouw zegt dat ze iets voor je heeft. “Ik heb het bij me”, zegt ze ook nog. Ze gaat met haar hand naar de kontzak van haar korte broek. Daar komt een plastic insteekhoes uit te voorschijn. Opgevouwen. In de insteekhoes is iets ingestoken. Dat moet het “iets” zijn waar de vrouw op doelt. Uit het plastic komt een pagina van een zondagskrant uit een Belgisch stadje. Op de pagina staat een artikel over de Tragedie op strand van Fries eiland. Een pagina brede foto van de reddingboot met aan weerszijden vier paarden. Daaronder het artikel met nog een foto van de begrafenis van de verdronken paarden. Kitty Prins heeft gesproken met Pieter en Arend Barf. “De meest getroffenen”, noemt Prins vader en zoon Barf. Het Zondagsblad nr. 1594 zal in augustus 1979 zijn uitgekomen. Het stuk krant dat ik van de Belgische mevrouw krijg draagt geen datum. Het ongeluk gebeurde op 14 augustus.

>>> lees de hele column op Waddenpost

JFdJ

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *