Column – Beatrix met de Koets

HOLLUM – Vandaag een column over de Kunstmaand, over op het verkeerde been zetten en obsessief zoeken naar een koets. Die koets is gevonden, maar niet daar waar de Kunstmaand zegt dat hij hangt.

Beatrix met de Koets

Redmer Hoekstra tekent dingen die niet bestaan. Hij combineert de snuit en het lijf van een zeehond met een staart in de vorm van een voet. Hij geeft een viool een gebit en maakt van de strijkstok een tandenborstel. Het barst van de grappige uitstapjes en vreemde verbindingen in de tekeningen van Redmer.

Het vriendinnenclubje van oud-collega’s uit de COA-tijd doet een rondje Kunstmaand. We gaan naar Rita Kok in de kerk, Bea van Twillert in Bo Lumen en Redmer Hoekstra in het gemeentehuis. Daar bekijken we eerst het schilderij van Jan Kruis, de Koninklijke familie op de trap van Paleis Soestdijk, om daarna de bronzen, de schilderijen, het glas en de installaties in de gangen te bewonderen. De ene vriendin wil alle vier de bronsjes wel in haar huis, de andere valt voor een ets en de derde is enthousiast over de glazen objecten. Voor alle vijf is er in het gemeentehuis wel iets te vinden. We komen ook voorbij de tekeningen van Redmer en we vermaken ons met de kunstige combinaties die de tekenaar heeft gemaakt.

Tot we bij een en profil tekening van Beatrix komen met een honingraat met bijen in heur haar. De titel is ‘Beatrix met de Koets’ en we zoeken naar de koets. Jetteke bestudeert het portret, Marrij kijkt er nog eens goed naar, Ann tuurt haar ogen moe, Anna kijkt ernaar en ziet geen koets en ook Esther kan de titel van de tekening niet plaatsen. We bekijken de tekening van dichtbij en bestuderen hem op afstand; we knijpen met onze ogen en turen door de wimpers: de koets wil maar niet uit het haar of de honingraat tevoorschijn komen. Ten einde raad maken we er een foto van met het idee dat je verborgen tekeningen van gouden koetsen wellicht op een foto beter ziet dan op de echte tekening en ook om er thuis nog eens naar te kijken of het thuisfront mee te laten zoeken. Het is een middag vol gezelligheid en kunst en dat ene kleine raadsel. We twijfelen geen moment aan de kunstenaar en wel aan onszelf. Hoe kunnen we zo blind zijn dat we die koets niet kunnen vinden?

De meiden vertrekken met de half drie boot naar de overkant en we houden via WhatsApp contact over de vorderingen van de thuisreis. En dan volgt de oplossing. Marrij heeft de website van Redmer gevonden en bij zijn portfolio de echte tekening van Beatrix met de Koets ontdekt. Beatrix met de honingraat heet ‘Bijatrix.’

Er is een verkeerde sticker bij de tekening geplakt of het titelstickertje hangt goed en het verkeerde kunstwerk is opgehangen.

We hebben nog even WhatsApp contact en melden elkaar hoe gerustgesteld we zijn. Wij zijn niet blind en stom. Die Redmer, dat is me der eentje.

Jeanet F. de Jong

 meer ook over Kunstmaand Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *