Column - Duurzaam (4) NAMeland

Geplaatst op: 31 augustus 2007 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Het zat er al aan te komen: de NAM mag doorgaan met het winnen van gas uit zes gasvelden op en rond de Waddenzee. In diezelfde week dat de Raad van State alle bezwaren tegen winning wegwuift roept een maritiem bioloog dat de Engelsmanplaat aan het verzuipen is. Ze pleit voor meer onderzoek alvorens verder te gaan met de gaswinning, al of niet met de hand aan de kraan. Dat is trouwens een geruststellende gedachte. Op het moment dat de aardlagen gaan bewegen en de bodem met een plop gaat zakken, doet NAM de kraan dicht. Reken maar dat de aardlagen dan schrikken en denken: ‘Oh jee, oppassen jongens, de NAM heeft de kraan dicht gedaan, dus dan moeten wij nu stil blijven liggen. Zo hebben we het afgesproken, Oké?’
Jaren geleden hoorde je op Ameland nog wel eens een tegengeluid. ‘GLC Nee’ werd net over de hoge diek op de weg gekalkt en bij NAM hotemetotenbezoek werd er nog wel eens een ludieke actie georganiseerd. Actievoerders deelden slagroomtaartjes met opschrift ‘GLC NEE’ in chocolade lettertjes uit aan de bezoekende gasmensen. Nee, het ging toen heel netjes. Er werden geen taarten in snuiten gewreven, al zal menig actievoerder zijn lippen rauw hebben gebeten om zich te beheersen.
Ameland werd NAMeland genoemd. We moesten het bijna met een ontploffing van het complete eiland bekopen. Dagen en nachten hebben vrachtauto’s met zand gereden om een put te dichten die de NAM had aangeboord en waar ze geen vat op had. Dat waren nog eens tijden.
Nu heet Ameland DUURZAmeland en adverteert de NAM in schoolkranten. Assen geeft hier en daar eens een computer cadeau, sponsort het Rôggefeest en geeft een bijdrage aan festivals van diverse pluimage. Tegenwoordig zijn we blij met de NAM, zoals de NAM blij is dat ze mag blijven boren. Ik ben benieuwd hoe blij we zijn als de plop zich voordoet en de aardlagen de afspraak die nu is gemaakt zijn vergeten. Misschien zitten we over een tijdje op de Hondsrug terug te kijken op mooie Rôggefeesten.
JFdJ

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?