Column - Bescherm de berm

Geplaatst op: 07 juni 2007 - Categorie: Gemeente & Politiek

Je gelooft je oren niet maar het werd gesteld als een serieus bedoelde vraag. Jan Verbiest van de VVD wil dat bermen en dan vooral die bij de rotonde van Ballum eerder worden gemaaid. Met Pinksteren zag het er slordig uit, volgens Jan. De gasten zouden zich er aan storen. Nico Oud, verantwoordelijk berm-maai-wethouder put zich uit in verontschuldigingen. De jongens van de maaiploeg hebben toch ook recht op hun vrije Pinksterweekeinde en het inroosteren is al geen makkie. Goed dat u ons er op wijst, meneer Verbiest. Het heeft onze aandacht, meneer Verbiest.

De berm-wethouder had natuurlijk moeten zeggen: Maar meneer Verbiest, de bermen zijn nu juist op hun mooist! Zodra het een bende wordt of de verkeersveiligheid in gevaar komt gaan we subiet maaien, meneer Verbiest. Maar eerst gaan we genieten van de weegbreetjes, de zuring, de boterbloempjes, de herfstleeuwetand en de gele morgenster, de pinksterbloem, klaproos, margriet, de akkerhoningklaver, de vlasleeuwebek en het hazepootje, witteklaver en koebloemke, vergeet-mij-nietje, grasklokje, de vogelwikke, grassen in vele soorten en maten, robertskruid en ooievaarsbek, rode klaver, fluitekruid, koekoeksbloem en wederik, wilgeroosje, viooltje en ereprijs.

Jammer dat Nico Oud niet de gelegenheid aangreep om Verbiest en de zijnen en ons allemaal eens haarfijn uit de doeken te doen dat de gemeente apetrots is op zijn weelderige bermen en dat de wegsleepregeling tevens is bedoeld om de bermen te beschermen tegen ongeoorloofd en vernietigend parkeren. Dat de gemeente het niet meer pikt dat de berm brutaal wordt bezet en als uitbreiding van een bedrijf wordt gebruikt. Nee, Nico Oud denkt dat hij met wat verontschuldigingen de zaak kan afdoen zonder een gemeentelijke visie neer te leggen. Jan Verbiest denkt dat hij een punt heeft door te klagen over een berm met hoog wuivend gras en wat al niet aan natuurlijk schoons.

Beide mannen slaan de plank mis. Bescherm de berm, heren! Een duurzaam eiland als Ameland moet pal achter zijn volle bermen staan, het schoons van de kleurschakeringen koesteren en vooral met een visie die verder gaat dan vrije dagen en bezuinigen op de maaimachine een maaibeleid uitdragen als voorbeeld aan alle burgers.
JFdJ

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?