Column - Afvalbakken

Geplaatst op: 01 juni 2007 - Categorie: Alles & Algemeen

Je wilt een Blauwe Vlag of je wilt hem niet. Ameland wil hem natuurlijk bovenin de mast hangen en dat vraagt investeren in wat we kwaliteit noemen. Bij de strandovergangen staan prullenbakken voor de prulletjes van strandbezoekers. Zo'n afvalbak waar een huistuinenkeuken maatje vuilniszak in past. Een half uur druk strandbezoek en de bak zit vol.

In het positieve scenario, wel te verstaan. Je ziet het toch voor je. Eén stormpje met wat verstuivend zand en weg is je bak. Dan kunnen de mannen van de gemeente met schep en kruiwagen het strand op om de dingen op te snorren en uit te graven. Waar stond die bak? zegt de ene gemeenteman. Vijf meter voor de rechter hoek van het pad, weet de ander. Hoek van het pad? Welke hoek? Dit pad heeft helemaal geen hoek meer. Alleen nog zand! Meet dan dertien meter uit de laatste bocht, zegt de ene weer. Bocht? Welke bocht? De bocht die na dertig stappen voor het laatste paaltje in het pad zit, gromt de ene al wat ongeduldiger. Paaltje? Welk paaltje? Ik zie alleen maar zand, roept de ander tegen de wind in. Om de vuilnisbak te vinden rukt hij een metaaldetector uit de gemeenteauto.
Het bevestigt de nutteloosheid van de prullenbakken die we sinds kort bij strandopgangen tegenkomen. Het hoort bij de voorzieningen voor wie een Blauwe Vlag wil verdienen. Net als de stranddouches. Met zand tussen je teenslippers naar huis schuren is er niet meer bij. Geen mens die ruikt dat jij van het strand komt. De zilte aanslag van zongedroogd Noordzeewater op je huid is adequaat afgespoeld. Geknipt en geschoren kun je naar huis. Koelbox, picknickrugtas en strandtentje bungelen om je linker schouder, aan je rechterarm en om je nek. Je rotzooi stouw je in de overvolle vuilnisbak waar honderden strandbezoekers voor jou hun blikjes, zakjes, papiertjes, flesjes en kapotte strandspeeltjes ook in hebben proberen te deponeren.
Het visioen dat ik bij het lullige zandgele prullenbakje bij de strandopgang heb, gaat vele malen verder. Ik zie tientallen kanariegele kliko’s, zoals ik ze op een strand in het westen van het land zag. Daar hebben ze ook een Blauwe Vlag verdiend, schijnt het. Het blijft spijtig dat je door de kliko’s het strand niet meer ziet, terwijl er een even simpele als goedkope methode bestaat om het strand het strand te laten en de vuilnisbak thuis. Stop de marswikkel en het lege red bull blikje in je rugzakje en werp het thuis in de bak met het blauwe deksel. Slechts een pedaalemmer in de buurt van het patatloket, da´s al. Simple comme bonjour.
JFdJ

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?