Column - Even stil

Geplaatst op: 07 januari 2023 - Categorie: Alles & Algemeen

Column van Herman in Dagblad van het Noorden

HOLLUM – De eerste column van 2023 heeft als titel 'Even stil’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De laatste van 2022, 'Poppetje', is via deze link te lezen. Wel even het jaar 2022 aanklikken en dan verschijnt hij, samen met alle columns van dat jaar.

Even stil

De eerste column van dit nieuwe jaar vraagt achterom kijken en vooruitblikken. Terugblikkend was 2022 een ongewoon jaar, met hoge hoogtepunten en diepe dompers. Geen jaar waarin het wat voortkabbelde, alles behalve dat. Vooruitkijkend ligt er veel moois in het verschiet, daar komen we een andere keer op terug.

Voor de krant van vrijdag schreef Herman Sandman, zeg maar de Asing Walthaus van het Dagblad van het Noorden, een column. Het is een stukje waarover ik van verschillende kanten een appje kreeg - ik heb zelf het Dagblad niet - en dat ik vervolgens naar verschillende mensen doorstuurde. Herman is een begnadigd schrijver en spreker, eentje met onderkoelde humor en oog voor detail. Hij heeft doorgaans weinig woorden nodig om treffend uit de hoek komen. Hij is de man van J, een van de oud-collega's van het COA, waar ik in november '22 al eens over schreef. 

Om Herman zijn boeken kan ik me tranen lachen. Hij schreef onder meer ''Trap ze in de pokkel' en 'Inburgeringscursus Groningen'. De flaptekst van 'Trap ze in de pokkel' is deze: "Al jaren schrijft Herman Sandman columns voor de Groninger Gezinsbode, de HS-krant en vroeger voor De Veendammer. Op een ironische toon beschrijft hij de wereld om hem heen. Sandman verwondert zich over de kleine dingen. Wat zouden die twee mannen op het bankje in het park elke dag bespreken? Welk beroep voert een tepelknijper uit en wat zijn meugbrokken?" Het boekje is uitverkocht en alleen nog in het tweedehands circuit te bemachtigen. Zie je het, doe jezef dan een lol en neem het mee en lees het. Plezier verzekerd.

Die Herman schreef deze week in het Dagblad van het Noorden een column. 
Na dit stukje ben ik even stil.
Mooi gedaan, Herman.


Jeanet de Jong
jeanet.de.jong@knid.nl

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?