Busverhalen op Ameland

HOLLUM – Wat voor plannen had de dominee van Dongeradeel toen hij met zijn vrouw naar Ameland ging? Stond Ameland ooit op ontploffen? Wat voor ideeën had dominee Van Dijk zeventig jaar geleden al voor de vaargeul naar Ameland? Wat moet een ijsbeer die niet van de kou houdt? Van 1 juni tot eind november is het allemaal te horen op Ameland in de Busverhalen.

Op alle bushaltes en in alle bussen op het eiland kan je een QR-code scannen. Die leidt je naar één van de twaalf verschillende verhalen. De verhalen worden verteld door vertellers van Ameland zelf, maar ook door vertellers uit Duitsland, Vlaanderen en Süd-Tirol. Ze zijn te beluisteren in het Nederlands, Duits en Engels. Sommige verhalen ook in het Fries of Amelands.

Thema van de Busverhalen is 'Leven met de elementen'.  Dit is ook het thema van het meertalig internationaal vertelfestival 'Expeditie Ameland – a storytelling adventure', dat van 16 tot en met 19 november voor de derde keer gehouden wordt. Op Ameland worden door de gemeente gesprekken gevoerd met de inwoners over het doel om van Ameland zo snel mogelijk een duurzaam eiland te maken. Met de Busverhalen wil de organisator van Expeditie Ameland, de Stichting Verhalenderwijs, bijdragen aan dit streven. De Busverhalen nodigen iedereen, bewoners en toeristen, van jong tot oud, uit om te genieten van de tweeminuten verhalen en er met elkaar eens een boom over op te zetten. 

Het project komt tot stand in samenwerking met de Kunstmaand Ameland. Deze internationaal bekend kunstmanifestatie vindt ook plaats in november en heeft als thema 'Energie'. De ontwerpster van de sticker met QR-code, Sirma Kekeç, zal exposeren tijdens de komende Kunstmaand. Vervoersbedrijf Arriva en Gemeente Ameland verlenen alle medewerking aan dit duurzame storytelling project door van bussen en bushaltes verhalenpodia te laten maken. 

Nog voor de verhalen te horen zijn, maken de Busverhalen al het nodige los. Samenwerking met een paar scholen op het eiland staat op stapel.De Stichting Verhalenderwijs werkt op dit moment hard aan een nieuwe website, Eiland van verhalen. Daarop zullen niet alleen de verhalen van de kinderen straks te horen zijn, maar vinden later ook de Busverhalen een plek.

Door Busverhalen van Expeditie Ameland – a storytelling adventure

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *