Burgemeester neemt putincident hoog op

BALLUM – Burgemeester Albert de Hoop van Ameland neemt het putincident van afgelopen zaterdag hoog op. Een achtjarig meisje viel in de Hollumer duinen in een bijna vijf meter diepe schacht. De Hoop wil dat Rijkswaterstaat (RWS) onderzoek doet in het gebied naar de aanwezigheid van mogelijk meer diepe putten of schachten en heeft dit mondeling en via een brief aan RWS kenbaar gemaakt. De burgemeester is erg geschrokken. “Dat kind heeft ongelooflijk veel geluk gehad.”

RWS is terreinbeheerder en wist niet van het bestaan van de put. De diepte is zaterdag meteen volgestort met zand. Bij zowel de gemeente als bij RWS staat de veiligheid van het gebied voorop, maar RWS beschouwt het ongeluk als een incident. “We laten het zo,” laat een woordvoerder van RWS Noord in eerste instantie weten. De burgemeester neemt daar geen genoegen mee. Hij wil weten of het een put of een luchtschacht betreft en of er meer van dergelijke schachten in het vrij toegankelijke gebied van de Hollumer duinen liggen.
In tweede instantie meldt de RWS-woordvoerder dat ze willen achterhalen wat dit voor een diepte is. “We doen ons best.” Het vermoeden bestaat dat het een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog is. Rijkswaterstaat heeft zelf geen kaarten van het gebied waar de bouwwerken van de Duitsers op staan. Ze hebben wel toegang tot de informatie. De kaarten liggen bij het Bureau Registratie Verdedigingswerken. "En anders bellen ze maar met Duitsland," zegt de burgemeester van Ameland.

De Hoop zegt het gebied niet af te willen sluiten of wandelaars af te willen schrikken met borden. Hij vindt het jammer dat de put meteen is volgestort. Onderzoek kan uitmaken of er meer schachten te verwachten zijn. Deze schacht had een metalen deksel dat in de loop van afgelopen 65 jaar is doorgeroest (er van uitgaande dat het een overblijfsel van WOII betreft). Het gewicht van het meisje was genoeg om het te breken. Op het deksel lag een meter aarde dat samen met het plasje water onderin de put de val van het kind heeft gebroken. De ouders van het meisje waren hevig onthutst, weet De Hoop te vertellen. Hij heeft contact met ze gezocht.
De Hoop wacht nu eerst af wat RWS op zijn brief antwoordt.

>>> lees hier Meisje valt in gat in duin

© Persbureau Ameland 2010,
op dit artikel rust copyright.  

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *