Buremse studeert af op longziekten

GRONINGEN – Op 17 september studeert de Mirjam Boelens uit Buren af op haar onderzoek naar de relatie tussen roken en longkanker en hoe het kan dat COPD-patiënten een verhoogd risico hebben op longkanker. Haar onderzoek laat zien dat roken allerlei genetische veranderingen teweegbrengt in de luchtwegbekleding van de longen, de epitheelcellen. Een deel van deze veranderingen is ook zichtbaar in de longkankercellen. De gevonden genen spelen mogelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van longkanker.

Haar proefschrift heet: “Molecular genetic studies in epithelial cells of lung cancer and COPD patients.”

Mirjam Boelens (1974) studeerde medische biologie in Leeuwarden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Pathologie en Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Spinoza-prijs van prof.dr. D.S. Postma, een van Boelens' promotoren, en door de Jan Kornelis de Cock Stichting. Boelens verricht thans, als fellow van KWF Kankerbestrijding, borstkankeronderzoek aan de University of Chicago.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *