Bunkerdag op Bevrijdingsdag van Ameland

HOLLUM – De Bunkerdag van dit jaar valt op 3 juni, precies op de dag dat Ameland in 1945 werd bevrijd. Tijdens de landelijke Bunkerdag wordt het Atlantikwall erfgoed opengesteld en herontdekt. Op 3 juni gaan de bunkers op Ameland open. De Amelander Musea, beheerder van het Bunkermuseum, doen mee met de landelijke Bunkerdag.

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Op Ameland opent het Bunkermuseum met diverse activiteiten.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Niet alleen moesten vele kustbewoners evacueren. Waar langs de kust bewoners gedwongen werden te evacueren, werd de bevolking op de Waddeneilanden juist gedwongen te blijven en samen te leven met de Duitse soldaten. De bezetter wilde dat het economische leven gewoon doorging en dat van alle voorzieningen gebruiken kon worden gemaakt.

Bunkerdag op Ameland

Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. In de duinen van Ameland ligt de voormalige keukenbunker, nu ingericht als museum. In het museum worden verschillende oorlogsverhalen verteld. De vertellingen zijn doorlopend in het Bunkermuseum tussen 13.30 en 16.30 uur. Daarnaast kunnen bezoekers mee met de ‘Verborgen bunkers’ excursie om 10:30, 13:30 en 15:30. Tijdens deze fietstocht horen ze bijzondere verhalen en weetjes over het bunkercomplex op West-Ameland.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *