Bonaire, St. Eustatius en Saba op werkbezoek Schiermonnikoog

LEEUWARDEN – Op donderdag 15 juni en vrijdag 16 juni brengen gezaghebbers, gedeputeerden en raadsleden van de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba een werkbezoek aan Schiermonnikoog en het provinciehuis in Leeuwarden. De ontmoeting staat in het teken van het bevorderen van de onderlinge contacten en eventuele samenwerking tussen de Waddeneilanden en de eilanden in Caribisch Nederland. Het is voor het eerst dat een dergelijk bezoek plaatsvindt.

De gasten worden bijgepraat door burgemeesters en wethouders van de Waddeneilanden. Bij het bezoek zijn ook vertegenwoordigers aangesloten van de ministeries Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Fryslân en Noord-Holland. Het totaal aantal deelnemers komt daarmee op zo’n 50 personen.

Op de eerste dag maakt het bezoek kennis met de Waddeneilanden en worden verschillende instellingen en initiatieven op Schiermonnikoog bezocht. Onderweg van Lauwersoog naar het eiland wordt aan boord gesproken over de bereikbaarheid. De officiële ontvangst is op het gemeentehuis. Verder worden er bezoeken gebracht aan het strand (gesprek over duurzaamheid, klimaat en duinversterking), de brandweerkazerne en de ambulancepost (gesprek over openbare orde en veiligheid en crisisbeheersing) en is er een wandeling langs lokale ondernemers en een bezoek aan het dorpshuis (gesprek over leefbaarheid, toerisme, wonen en werken op het eiland).

Op de tweede dag vertrekt het gezelschap richting Leeuwarden voor een gesprek in de Statenzaal op het Provinciehuis met de commissarissen van de Koning Brok van Fryslân en Van Dijk van Noord-Holland en gedeputeerden Poepjes en Fokkens. Het gaat dan specifiek over de rol van provincies als middenbestuur en het provinciaal beleid aangaande de Waddeneilanden. Ook wordt er gesproken over de Regio Deal, klimaat, duurzaamheid en het taalbeleid, specifiek de overeenkomsten tussen het Frysk en het Papiaments.

Bron Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *