Bunker Paddestoel op Ameland

NES – Herman Slager stuurt een foto en doet een oproep: “Kunt u ons zeggen of de ‘bunker’ Paddestoel nog bestaat. Het lag in de buurt van het houten gebouw Excelsior.  Wij, mijn ouders en onder meer ondergetekende, moesten De Paddestoel in de zomer van 1954 betrekken, omdat de familie Smid in Nes bij de molen nog geen ruimte voor ons had.

Zoals u in bijgaande foto kunt zien aan het raam lag het geheel ingegraven in een duin. Ik had ook het gevoel dat wij onder de grond lagen. Alleen de voorkant kon een raam hebben, omdat de rest in het duin verdween. Misschien een reden dat wij het een bunker noemden, maar de foto toont bakstenen, dus een echte bunker zal het niet geweest zijn.

Is het afgebroken, bestaat het nog of is er een hoop zand over heen gegooid? Misschien kent u iemand die mij dat kan vertellen, omdat ik een privéalbum aan het samenstellen ben die  onze vele vakanties op Ameland als onderwerp heeft.”

Herman Slager (hij is het jongetje op de voorgrond, tussen zijn zusje en nichtje in) dankt  de mensen die hier iets over weten en reageren bij voorbaat.

Weet u iets over deze ‘bunker’? Laat het ons weten en stuur uw reactie naar info@persbureau-ameland.nl

Diverse reacties kwamen op de oproep van Herman Slager uit Bussum:

Jan Tuininga meldt: De bunker bestaat allang niet meer. Is vele jaren geleden opgeblazen. Vond men toen blijkbaar nodig.

Wel kan ik vertellen dat de bunker aan de zuidkant gehel is uitgegraven en beide zijden zelfs openslaande deuren hebben gekregen. Achter ging dat niet, maar daar is wel al het zand weggegraven tot aan de onderkant van de ramen.

De trap most echter blijven bestaan omdat het talud te steil was.

Voor de goede orde , ik ben de oudste zoon van het echtpaar Tuininga dat destijds de bunker verhuurde en heb veel meegeholpen met het verwijderen van het zand aan beide kanten, tw. de noord en de zuidzijde.

Jan Scheltema schrijft: In mijn jeugd stond er achter hotel Exselcior een bunker in de duinen. Of het een echte bunker was weet ik niet, maar wij noemden het een bunker. Hij was in het duin verscholen en was opgebouwd uit lange betonblokken. Dit zie je wel meer bij bunkers.

De bunker was eigendom van de heer L.Tuininga.

Als jongetje heb ik geholpen om met paard en kipwagen zand te verplaatsen om meer ruimte voor de bunker te krijgen.

Paard en wagen waren van de heer J.Edes uit Nes.

Op last van Rijkswaterstaat moest de bunker verdwijnen in verband met zeewerende duinen.

Gerlof Molenaar stuurt enkele foto’s en een tekening en meldt ook dat de b unker jaren geleden is afgebroken.

André Wildervank schrijft: De "bunkerwoningen" achter Excelsior nu Ostrea werden in de jaren '50 – begin  '60 verhuurd door Lume Tuininga destijds uitbater van 't Trefpunt nu Het Baken. In de jaren 60 zijn de bunkers en dus de woningen daar verdwenen. Er is niets voor teruggekomen dus geen nieuwbouw.

>>> lees hier over Ameland en de Oorlog

>>> lees hier over het BunkerprojectFaber Beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *