Bunker ligt bloot

Geplaatst op: 29 november 2010 - Categorie: Kunst & Cultuur

Graven met machine en schepDe bunker in het duinDe trap - Foto Dirk Visser

HOLLUM -  Stichting Amelander Musea legt vandaag een bunker op de westpunt van Hollum bloot. Gert Jan Ruygh graaft het bouwwerk uit samen met Dirk Visser van Rijkswaterstaat.

Het was Visser die in het begin van de jaren 70 in opdracht van zijn werkgever Rijkswaterstaat de bunker dichtgooide en begroef onder een duin.
In 1958-1959 kampeerden Hollumer jongens graag in het ding, weet Hollumer Cor van der Laag zich nog goed te herinneren. Hij was in van die knapen. Enkele jaren later werd het een geliefde feestaccommodatie, maar in de loop van de tijd veranderde het complex in een openbaar toilet. Dat en de kustverdediging en verandering van de duinen rondom de bunker was reden voor Rijkswaterstaat om het geheel dicht te gooien.

Dirk Visser kroop vanochtend als eerste door een vrij gegraven raampje naar binnen. Hij voelde zich als Howard Carter toen die na lang zoeken en graven eindelijk een glimp kon opvangen van de rijkdommen in het graf van Toetanchamon. In de bunker werden geen rijkdommen aangetroffen in de zin van goud en kunstschatten. Wel is het gebouw een tijdsdocument van niet alleen de oorlogsperiode maar ook de jaren daarna. De kleuren van de muren met de woorden Flower Power, de aanwezige restanten van bedden en stoelen getuigen van een energiek leven na de oorlog.

Stichting Amelander Musea wil er een museum van maken met een opstelling over Ameland in de Tweede Wereldoorlog.

>>> luister hier naar een geluidsfragment van Omrop Fryslân die ter plaatse was bij de eerste duik in de bunker.

>>> bekijk hier de foto's van de Hollumer Howard Carter

Come on EverybodyFlower PowerBarbaraFanta en Sprite

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?