Bultrug nam niet verkeerde afslag

BUITENPOST – De Samenwerking Inspectie Waddenzee (SIW) wil net als het Koninklijke NIOZ gecoördineerd bultruggenbeleid. "Afstand bewaren en met rust laten," is het devies van de SIW.

Al enkele maanden zwerft er minstens één jonge bultrug in de Nederlandse wateren. Af en toe komen er waarnemingen binnen, soms goed gedocumenteerd met foto’s of filmbeelden, soms zijn het ongevalideerde geruchten. Bij Scheveningen, Texel, Terschelling en Ameland kon worden geconstateerd dat het om een soepel bewegend, kennelijk fit, jong dier gaat.

De reacties op deze bultrug verschillen nogal, maar het is belangrijk dat het dier hier rustig voedsel kan zoeken, zegt het SIW. Gealarmeerde schepen die het dier naar dieper water proberen te drijven doen meer kwaad dan goed. Er zijn geen redenen om te veronderstellen dat het dier in de problemen is, bultruggen kunnen heel goed navigeren in ondiep water en langs zandige kusten. Ze zijn niet gebonden aan diep water (het is geen potvis), het dier heeft niet een ‘verkeerde afslag’ genomen. Bultruggen nemen snel in aantal toe ten zuiden van Ierland, in Het Kanaal en sinds 2003 ook in de Nederlandse wateren.

Bultruggen zijn baleinwalvissen maar ook viseters in dit deel van de wereld. Dit dier zoekt naar plekken waar gemakkelijk en effectief water kan worden gefilterd om jonge haring, sprot, zandspiering of misschien wel grondels te eten om in leven te blijven. In de Westelijke Waddenzee, bij Texel, zocht het dier daar tevergeefs naar. Langs de kust zijn de kansen op successen groter.

Het is van fundamenteel belang dat het dier met rust gelaten wordt. SIW: "We moeten hem geen stress bezorgen door het op te jagen."

In het Marsdiep en bij Ameland is gezien dat het dier zich prima weet te redden. Het SIW roept op om niet achter het dier aan te jagen, om afstand te bewaren en om het rustig in ondiep water naar voedsel te laten zoeken.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *