Bultrug met jong langs de kust

CASTRICUM – Vandaag is wederom een bultrug voor de Nederlandse kust gesignaleerd. Het 15 meter lange dier heeft een kleintje bij zich. 'Een grote en een kleine die tegen de grote aanschurkt', meldt de KNRM. Met een reddingsboot is poolshoogte genomen en de bemanning was 'onder de indruk'.

Onderzoekers van instituut Imares, die op zee bezig waren met vogeltellingen, zagen het dier het eerst, een paar kilometer uit de kust bij Castricum en Egmond aan Zee. Onderzoeker Mardik Leopold omschrijft de bultrug als 'relaxt, fonteinen spuitend en etend'. Ook vanaf het strand zou het dier goed te zien zijn.

Bultruggen kwamen tot 2003 zelden tot nooit voor langs de Nederlandse kust, maar de laatste jaren worden ze af en toe gespot, met name in deze periode. Vorige week strandde een bultrug op een zandplaat bij Texel en overleed later.

'Bultruggen worden vaker gezien in kustwateren. Ze kunnen zich daar prima redden', aldus een woordvoerster van natuurcentrum Ecomare. 'Ik hoop dat er mooie foto's van deze bultrug gemaakt worden; dat leert ons meer over de routes die gezwommen worden.' De woordvoerster benadrukt wel dat het zeezoogdier met rust gelaten moet worden. 'Laat hem lekker zwemmen.'

@EcomareTexel twittert:

“Bultrug oogt kerngezond. Is op vis aan het jagen. Vanaf het strand is hij te zien. Mensen staan te juichen aan de kant.”

Bron: Volkskrant.nl

>>> lees hier over de Bultrug van de Razende Bol

>>> lees hier over de Bultrug op Ameland

Faber Beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *