Bultrug gespot in Marsdiep

TEXEL – Zondag is in het Marsdiep tussen Texel en het vasteland een bultrug gespot. De walvis werd gezien en gefilmd vanaf de veerboot. SOS Dolfijn geeft op basis van die beelden uitsluitsel dat het echt om een bultrug gaat. De laatste jaren zijn er regelmatig bultruggen in de buurt van de Waddeneilanden te zien. Ze kunnen hun weg in de Noordzee wel vinden.

In december 2012 strandde er een op de Razende Bol bij Texel. Dat dier leefde aanvankelijk nog, maar kon niet meer naar dieper water worden gesleept. Heel Nederland keek toe hoe de walvis een slaapmiddel kreeg en doodging. Het zorgde voor verhitte discussies over het redden van dieren in nood. In de Tweede Kamer werden er vragen over gesteld en die bultrug lag aan de basis van het protocol Zeezoogdieren in nood. 

In 2009 lag er een dode bultrug in de Waddenzee onder Ameland. Dat dier werd naar het Suudwest gesleept. De bultrug, die de naam Hollus kreeg, werd op het strand ontleed. De botten werden in Leiden geprepareerd.

→ Tik Bultrug in bij ZOEKEN om diverse artikelen over bultruggen in de Waddenzee te lezen

Lees hier over de Bultrug op de Razende Bol

bekijk hier filmpjes over de bultrug op het Suudwest in december 2012

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *