Bron- en contactonderzoek op Ameland

Geplaatst op: 10 augustus 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

NES – De vrouw uit Amsterdam die verschijnselen had, een corona-test had laten afnemen, maar desondanks de uitslag niet thuis in Mokum afwachtte en naar Ameland reisde, heeft een bron- en contactonderzoek op gang gebracht. Voor zover bekend zijn er op het eiland naar aanleiding van dit incident geen besmettingen geconstateerd. De Amsterdamse bleek besmet te zijn met corona, toen ze twee dagen na haar test werd gebeld. Op social media brak een storm van verontwaardiging en woede los na bekend worden van het onverantwoorde gedrag van de vrouw.

“Behalve de persoon die vorige week op een bootje van Amsterdam naar Ameland was gereisd (en positief besmet bleek te zijn), zijn er geen gevallen van corona bij de burgemeester gemeld,” laat gemeente Ameland weten. Bij elke besmetting binnen de gemeente krijgt de burgemeester een bericht.
Voor zover bij de gemeente bekend zijn er op Ameland momenteel geen positief geteste personen.

Roel Sluiter, vervangend voorzitter van de Friese Veiligheidsregio, bevestigt dat er op Ameland geen besmettingen zijn geconstateerd als gevolg van de Amsterdamse reizigster. Sluiter vindt het “op de rand van schandelijk” dat de vrouw willens en wetens uit Amsterdam is vertrokken en heeft gereisd.

Nabericht - De zeiler met de initialen MvD (naam bij PA bekend), die vanuit Harlingen samen met zijn Amsterdamse vriendin het wad is overgestoken, op Ameland heeft aangemeerd en daarna met de Amsterdamse een drankje heeft gedaan op een terras, meldt met opgestoken zeilen (hij belde naar PA) dat het testresultaat geen twee maar viereneenhalve dag op zich had laten wachten. Toen het zo lang duurde heeft de vrouw gemeend wel op reis te kunnen gaan. Ze had geen verschijnselen en dacht dat het wel goed zat. Pas op Ameland kwam het telefoontje van de GGD dat ze positief had getest. Het terrasbezoek was toen al geweest. De man, de schipper, heeft de school voor journalistiek gedaan, zegt hij, en hij meent riooljournalistiek in bovenstaand stuk van PA te herkennen. Er had hoor en wederhoor plaats moeten vinden, zegt hij, en de man lijdt omdat hij en de vriendin er op social media nogal van langs krijgen. Hoor en wederhoor was in dit geval niet mogelijk, probeert PA hem nog uit te leggen, omdat de GGD geen namen en telefoonnummers prijsgeeft van de mensen die ze test. Daarom bleef het stuk bij de kale feiten en citaten van gemeente Ameland en Sluiter. Vanwege het artikel op de site van PA gaat de schipper PA aanklagen, zegt hij. Hij weigert te aanvaarden dat de vrouw zelf het onheil over zich heeft afgeroepen door zonder testuitslag op reis te gaan. PA ziet de aanklacht met vertrouwen tegemoet.

Dossier Corona

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?