Brand in loods aan Smitteweg

BALLUM – Vanavond woedde een fikse brand in een schuur aan de Smitteweg bij Ballum. De raadscommissievergadering moest er even voor worden geschorst, want burgemeester Albert de Hoop werd per telefoon geïnformeerd over het ongeval. Net buiten het dorp had de loods van Piet van Tuinen vlamgevat. Dikke zwarte rook steeg op achter de Boerencamping van Ab en Door Kiewied, maar deze camping was vlammenvrij. De campinggasten moesten wel hun vakantieonderkomen verlaten; de smerige rook ging over hun huisjes en tenten. De families stonden in groepjes bijeen, de brand te aanschouwen en ook blij te zijn dat het niet hun accommodatie was die in brand stond. Direct naast de Boerencamping staat de loods waar Piet van Tuinen zijn materieel in heeft staan, waaronder enkele trekkers en de Strandrittenwagen. De tracktorbanden maakten de rook zwart en giftig en de politie maande de gasten en kijkers op afstand te blijven voor hun eigen veiligheid.

Even was er onduidelijkheid of er nog mensen werden vermist, maar na een inspectieronde verklaarde de politie dat er niemand behalve de brandweermannen meer op het terrein was.

De blusploeg van Hollum was snel ter plaatse, want de brandweerlieden hebben op maandagavond hun oefenavond. Ze stonden volledig bepakt aan de dijk voor hun brandweeroefening. De snelle aanwezigheid van bluswater kon niet verhoeden dat de loods van binnen uitbrandde. De vlammen vraten zich zelfs door de stalen dakplaten heen. Af en toe was een plof of een knal te horen dat geweten werd aan het ontploffen van een band. De oorzaak van de brand was vanavond nog niet bekend.

Aan de westkant van het eiland was de hemel vol met avondrood: de zon ging zeldzaam mooi onder en kleurde de lucht achter de vuurtoren. Aan de oostkant van Ballum waren het zwarte bloemkoolwolken die de hemel kleurden. Twee uitersten van een zomermaandagavond.

NB: In de loods stonden drie trekkers en de nieuwe strandexpress. Verder was er oud materiaal waaronder een arreslee opgeslagen en is gereedschap in de vlammen opgegaan. De voorlopige conclusie over de oorzaak is kortsluiting in een van de trekkers. Het vermoeden is dat de trekker door de kortsluiting is gestart, in de versnelling stond en is gaan rijden, tegen een stalen balk is gebotst en warm is gedraaid. Die trekker was achterin de loods gestald en werd na de brand voorin de loods aangetroffen.

>>> bekijk hier de video

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *