Boorspoeling en bijna blow out op Ameland

HOLLUM – Persbureau Ameland publiceert op Reporters Online en op Blendle. Waardeer uw tegoed op en lees het hele artikel over het dag en nacht rijden op de Bedfords, over de calamiteit en de Amerikaan die werd ingevlogen, over de druk op de ketel en 't Haantje, waar het wel mis ging, over de rommelduun en Ballumerbocht en over goed NAM-geld. Het artikel kost 28 of 69 cent, al naar gelang de lengte van het stuk, en uw leestegoed begint bij 5 euro. Elke maand publiceert PA wel een stuk dat alleen tegen betaling is te lezen.

Boorspoeling en bijna blow out op Ameland

In de jaren 60 beleefde Ameland een bijna blow out bij de boortoren die toen in de Hollumer duinen stond. Dezelfde boorlocatie is in december 2018 en januari 2019 onderwerp van een grootschalige sanering. Grijpers en vrachtauto's voeren met boorspoeling vervuild zand af.

Twee Amelanders vertellen over hun belevenissen destijds, toen het op een haar na mis ging.

Ze waren jong, zo jong dat ze nog niet eens een rijbewijs hadden. Twee Hollumers, inmiddels gepensioneerd, destijds 15 en 17 jaar oud. De NAM boorde op locatie HOA1, in de Hollumer duinen, en vond gas. Laten we de ene Jan (15 jaar) en de andere Piet (17 jaar) noemen. Hun echte namen houden ze liever onder de pet. Hun jeugdige leeftijd belette hen niet op een vrachtwagen te stappen. De NAM riep dringend hulp in en zij hadden er een mooie klus aan.

Ballumerbocht

In de eerste weken van januari 2019 rijden trekkers en dumpers meermalen de Ameland-route Oranjeweg – Verbindingsweg – Smitteweg en terug, om vervuild zand van de NAM-locatie naar de Ballumerbocht te rijden. Er moet zoveel zand worden afgevoerd, dat ze er nog wel even werk aan hebben. Zo’n 20.000 ton met diesel en boorspoeling vervuild zand moet worden afgegraven. Dat wordt eerst gereinigd en gecontroleerd, voor het elders weer gebruikt kan worden. Piet weet wel hoe dat in zijn werk gaat. Jaren geleden reed hij met olie vervuild zand naar Amersfoort. De oliepomp in de Ballumerbocht was op een dag niet op tijd uitgezet, waarna een oliefontein het gebied rondom de pomp en de dijksloot vervuilde.

lees hier het hele artikel

lees hier over Jutterskoorts en Appelland

lees hier Van Borken naar Ameland om piepschuim op te ruimen

het filmpje hieronder laat de situatie op 12 januari 2019 zien

Dossier Aardgaswinning Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *