Boer&Buur met Natuur zet natuurinclusieve landbouw in beweging

Gezocht: 24 coalities van Boeren en Buren om natuurinclusieve landbouw verder te brengen

FRYSLÂN – Tijdens een bijeenkomst bij de Groene Griffioen en Vers aan de Vecht op donderdag 25 september hebben de Natuur en Milieufederaties en hun partners het vierjarige programma Boer&Buur met Natuur gelanceerd. Het hoofddoel van dit programma is om groene boeren en actieve burgers dichter bij elkaar te brengen en samen te werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem, waarbij natuurinclusieve landbouw centraal staat. Het programma ondersteunt en inspireert samenwerkende boeren en hun omgeving in de 12 provincies. In Fryslân krijgen 2 coalities ondersteuning, en in totaal zullen 24 coalities in heel Nederland worden ondersteund.

Boer&Buur met Natuur begeleidt boeren bij hun transitie naar natuurinclusieve landbouw en betrekt daarbij ook de bredere gemeenschap. Het programma heeft tot doel te inspireren, activeren, verbinden en waardevolle kennis te delen, zowel voor boeren als partners ('Buren'). Onder 'Buren' vallen niet alleen (omwonende) burgers, maar ook onderwijsinstellingen, ziekenhuizen of overheden. Deze partners ondersteunen de boer door zich te verbinden als vaste afnemers, wat zorgt voor stabiliteit en duurzame lokale voedselvoorziening. Soms kunnen de 'Buren' zelfs investeerders worden. Samen werken ze aan belangrijke thema's zoals biodiversiteit, circulair grondstofgebruik en gezonde, diervriendelijke voeding. Met de coalities laten de initiatiefnemers zien dat boeren met natuur mogelijk is, leren mensen van elkaar en worden anderen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan.

Het programma Boer&Buur met Natuur wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcodeloterij. Naast de Natuur en Milieufederaties zijn ook Caring Farmers, Herenboeren, Land van Ons, Lenteboeren en de Burgerboerderij partner in dit initiatief. De Friese Milieu Federatie (FMF) neemt deel aan het landelijke project van de Natuur en Milieufederaties.

Paulien Kruiper is de projectleider voor Fryslân. Zij vertelt: “Een belangrijk onderdeel van het programma Boer&Buur met Natuur is het delen van kennis. Er zijn al mooie initiatieven die goed werken, zoals Herenboeren en Land van Ons. Er is al veel relevante kennis bij deze partijen. Het doel van dit programma is ook om deze kennis aan elkaar te koppelen en te delen met boeren die ook natuurinclusief willen boeren én daarbij de omgeving willen betrekken.”

Paulien roept initiatieven op om zich aan te melden: “Ook in Fryslân mag de natuurinclusieve landbouw nog veel groter worden. Wil jij als (nieuwe) boer hiermee aan de slag of doe je dat al en wil je dat samen met de Friese burger doen? Meld je dan aan!” Aanmelden kan tot en met 15 november 2023.

Wil je weten hoe je als boer of buur mee kunt doen aan dit programma? Kijk op de website www.boerenbuurmetnatuur.nl.

Foto (C): Bertus Oldenhave 

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 774

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *