LeAm 12 – Bloemenexplosie op toeristeneiland

LESBOS – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Tik LeAm of Eleonora Pouwels of Lesbos of Lesvos in bij ZOEKEN om meer posts in dit blog te lezen.

Dag Jeanet,

Zo dat heeft even geduurd, ik heb het gigantisch druk gehad, heerlijk wat tijd na de Kerst bij mijn familie doorgebracht, maar dat betekent dat er een enorme stapel werk op me lag te wachten bij terugkomst.

Hier is het nog lang koud gebleven maar sinds een paar weken hebben we zomerse temperaturen, met het gevolg dat het voorjaar losgebarsten is. Alles is groen, we hebben velden vol met bloemen en het is heerlijk om de winterschoenen eens uit te kunnen trekken. De stranden zijn schoon en het water turquoise blauw en glashelder. Ik heb mijn voorjaarsbergwandeling weer gelopen en kwam weer tientallen orchideeen tegen.

Helaas wordt Lesvos nog regelmatig negatief in het nieuws gebracht, zoals een maandje geleden ook weer op de Nederlandse televisie, en wordt de Nederlandse bevolking weer van verkeerde info en beelden voorzien. Beelden van de bergen met reddingsvesten waarbij in de aankondiging van dit programma geschreven werd dat de kusten en stranden van Lesvos nog bezaaid liggen met duizenden zwemvesten en boten. Dat deze stranden al sinds begin vorige zomer kompleet schoongemaakt zijn, dat heeft men kennelijk niet gezien en ook na mijn protest wilde men dit niet veranderen. En dat dit enorm schadelijk is voor het beetje toerisme wat nog over gebleven is op dit eiland…daar wordt niet bij stilgestaan.

Dus ook deze zomer geen werk voor mij in het toerisme en blijf ik voorlopig nog tot eind juli bij het Deense Rode Kruis in Mytilini. Officieel ben ik verantwoordelijk voor de financien en administratie van het Psycho Social Support (PSS) project dat wij hebben bij Kamp Moria en de activiteiten in Athene. Maar ik doe nog veel meer, alle public relations, vertalingen bij vergaderingen, al het fotowerk, ik hou de fleet bij (alle huurauto's) en zorg voor alle aankopen (procurement) en het papierwerk wat daar aan vast zit. En soms mag ik er even uit, even voor de computer weg en speel ik als Rode Kruis vrijwilligster spelletjes met de vluchtelingen. Het werk zelf is soms erg veel voor 1 persoon en als mensen mens valt het me soms zwaar de hele dag voor de computer te zitten. Maar ik ben dankbaar dat ik werk heb, ik had anders niet geweten hoe ik het had moeten rondbreien… en na juli zien we wel weer… Mijn droom is mij als fotografe zelfstandig te maken.

Over dromen gesproken… 2 weken geleden is er weer een bootje vergaan… weer te veel mensen verdronken, waaronder een jonge Turkse violist die zijn studie wilde afmaken in Belgie waar zijn broer ook woont… maar van de heer Erdogan geen visa meer kreeg… en zo wanhopig was dat hij in dat bootje stapte… een droom in de golven verdwenen… een tiental mensen verdronken… en een Syrische familie die nog wordt vermist… Het went niet, nooit.

Ook de situaties in het kamp… het went niet… mensen zijn wanhopig, wachten al maanden en krijgen geen duidelijkheid. En de leefomstandigheden zijn nog steeds bar en boos… ondanks dat het niet meer zo koud is.

Ik zou het erg leuk vinden als jullie naar Lesvos konden komen, ben benieuwd hoe jullie als eilandbewoners dit eiland ervaren. Ik had op Ameland een gevoel van thuiskomen… en voor het eerst had ik gevoel dat als ik ooit terug moet naar Nederland.. .ik daar wel zou kunnen wonen…

Het is ondertussen al weer middernacht… morgen weer om kwart over 6 op… en een drukke dag… Internationale Rode Kruis dag.

Tot schrijfs

Eleonora

⇒ lees hier meer over Lesbos (met foto's van Eleonora Pouwels)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *